Medewerkers Meldkamer / Centralisten

Uw veiligheid, Ons werk

Veiligheidsregio Utrecht is een samenwerkingsverband van en voor de 26 Utrechtse gemeenten. Wij zorgen elke dag voor de veiligheid van alle mensen die in de regio wonen en verblijven. Dat doen wij met onze centralisten op de 112-meldkamer, onze brandweermensen en onze collega’s van risicobeheersing, crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio.

Wij zijn er voor de mensen in de samenleving, die rekenen op onze professionaliteit. Onze ambitie is om dat met onze partners steeds beter te doen.

Om hieraan een bijdrage te leveren, is de regionale alarmcentrale (RAC), onderdeel van de directie Brandweerrepressie, op zoek naar:

Medewerkers Meldkamer/Centralisten voor 24 tot 36 uur per week

De meldkamer is het hart van de hulpverlening; de plek waar alles begint en waar alle 112-meldingen en andere hulpvragen binnenkomen. De centralist luistert, vraagt, verbindt en zet de hulpvraag om in acties. Afhankelijk van de melding worden ook de ambulance- en politiecollega’s betrokken. Als centralist ben je de schakel tussen mensen in nood en de hulpdiensten. Je weet wat je doet en je weet wat er van je wordt verlangd, ook als de druk toeneemt en er snel gehandeld moet worden.

Onze medewerkers zijn, zonder uitzondering, professionals. Dat moet ook wel, want in ons werk gaat het om het redden en helpen van mensen. Wie 112 belt moet zeker weten dat hulp nooit ver weg is. 24 uur per dag, 7 dagen per week: we zijn er altijd.

Wat ga je doen?

 • Als centralist werk je op de meldkamer die via het landelijke alarmnummer 112 direct contact heeft met de burger in nood;
 • Je benadert de klanten als professional; onbevooroordeeld, correct en klantgericht;
 • Je staat je stevig in je schoenen en kunt sterk blijven in een emotioneel gesprek zodat je de beller gerust kunt stellen en kunt helpen;
 • Je neemt meldingen aan, vormt snel een goed beeld van het incident en alarmeert op basis daarvan de juiste eenheden en personen;
 • Je onderhoudt contact met de eenheden, coördineert het berichtenverkeer en werkt samen met je collega’s van de meldkamers, politie en ambulance;
 • Je kunt koel blijven in soms hectische situaties. Jij voert de regie over het incident, het aanrijden en alarmeren van de in te zetten eenheden totdat de eerste brandweereenheid bij het incident arriveert.

Om je voor dit alles klaar te stomen start je met een opleiding tot centralist.

Het werk is afwisselend en gaat 24/7 door. Je gaat dus ook onregelmatig werken in vroege-, middag- en nachtdiensten. Op rustiger momenten verricht je andere werkzaamheden voor de meldkamer. We zoeken bij voorkeur medewerkers die full-time beschikbaar zijn maar er zijn ook mogelijkheden voor deeltijd.

Ben jij dat?

 • Je denkt en werkt op MBO-4 niveau;
 • Je kunt goed samenwerken en werkt accuraat;
 • Je kunt goed luisteren en durft door te vragen;
 • Je analyseert snel en kunt goed hoofd- van bijzaken onderscheiden;
 • Je beschikt over een uitstekende typevaardigheid;
 • Je hebt een goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Je bent stressbestendig en neemt onder tijdsdruk de juiste beslissingen;
 • Je beschikt over goede organiserende en coördinerende vaardigheden;
 • Je reflecteert op eigen werk en handelen;
 • Je spreekt en verstaat goed de Engelse taal;
 • Je bent in het bezit van een rijbewijs B en kunt binnen een half uur op de meldkamer aanwezig zijn;
 • Kennis van het brandweerwerk is een pré, evenals ervaring in soortgelijke functies.

Waar ga je werken?
De regionale alarmcentrale (RAC) is onderdeel van de directie Brandweerrepressie en is gevestigd in het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid in Utrecht. Als bevlogen professionals houden we elkaar scherp om continue te kunnen blijven verbeteren. Maar bovenal werken we in een prettige collegiale sfeer met elkaar samen. Er wordt gewerkt in ploegen van twee in een volcontinurooster (onregelmatig) en flexdiensten. Daarnaast is er een piketregeling waarbij bij veel of grotere incidenten een extra centralist oproepbaar is.

De komende jaren verandert er veel; binnen enkele jaren verhuist de meldkamer samen met de meldkamers van de Veiligheidsregio’s Gooi- en Vechtstreek en Flevoland naar de meldkamer Midden-Nederland in Hilversum. Daarnaast beïnvloeden technologische, vakinhoudelijke en maatschappelijke ontwikkelingen voortdurend het werk op de meldkamer. Dat stelt bijzondere eisen aan de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van de medewerkers. Onze ambitie is hulp te bieden op het allerhoogste niveau.

Wat bieden wij?
Veiligheidsregio Utrecht biedt je een interessante functie vol uitdaging in een dynamische omgeving met een prettige werksfeer. De functie is ingedeeld in schaal 7 (maximaal € 2.986,- bruto per maand) voor 36 uur per week. Daarnaast ontvang je een toelage voor de onregelmatige diensten die je verricht. Een aanloopschaal 6 kan van toepassing zijn.

De VRU biedt je goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een Individueel Keuze Budget (IKB). Een budget waarmee je jouw arbeidsvoorwaarden kunt inzetten op een manier die aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Daarnaast heb je 165,6 uur verlof op basis van een 36-urige werkweek. Verder kun je gebruik maken van een ziektekostenverzekering met collectieve korting bij CZ, IZA en Menzis.

Informatie en sollicitatie
Veiligheidsregio Utrecht werft mensen met de beste capaciteiten voor een functie en laat zich niet leiden door culturele achtergrond, fysieke kenmerken, genderidentiteit, geloofsovertuiging, geaardheid of leeftijd. Veiligheidsregio Utrecht is op zoek naar mensen met talent.

Informatie over Veiligheidsregio Utrecht vind je op www.vru.nl.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met de heer R. Hoekstra, Senior centralist RAC, op telefoonnummer 06 13 21 32 22.

De eerste selectieronde bestaat uit een praktijksimulatie waarin kandidaten de rol van centralist vervullen. De simulaties zijn gepland op dinsdag 10 en woensdag 11 september 2019. De sollicitatiegesprekken vinden vervolgens plaats op donderdag 12 en vrijdag 13 september 2019.

Wil je solliciteren? Solliciteren kan via het vacatureplatform. Je sollicitatie en cv dienen uiterlijk binnen te zijn op 30 augustus 2019.

Door te solliciteren geef je de VRU toestemming voor het verwerken van jouw gegevens. In onze privacyverklaring staat hoe wij zorgen dat jouw gegevens veilig en gericht verwerkt worden.

De vacature staat gelijktijdig intern, extern en regionaal (samenwerkingsconvenant ‘Regionale arbeidsmarkt Utrecht’) open. Interne kandidaten hebben voorrang.

Acquisitie naar aanleiding van de vacature wordt niet op prijs gesteld.

Delen