Beroepsbrandweer

Op het eerste gezicht is de brandweer een organisatie als alle andere. Maar zodra het alarm afgaat, verandert de brandweer in een strak georganiseerde, geoliede machine. Er ontstaat een hiërarchische commandostructuur met manschappen, bevelvoerders en officieren van dienst.
En dat moet natuurlijk ook: er is geen tijd voor uitgebreid werkoverleg. Er moet direct gehandeld worden. Zowel door beroepskrachten, als vrijwilligers.

Brand blussen

Beroepsbrandweer

Beroepsbrandweermensen draaien dagdiensten of 24-uursdiensten op een kazerne. In het geval van 24-uursdiensten slapen ze daar ook. In onze regio zijn beroepskkrachten werkzaam in onder andere Utrecht, Amersfoort en Zeist. Beroepsbrandweermensen hebben gevarieerde werkzaamheden. Ze oefenen in elk geval wekelijks, volgen opleidingen, controleren hun materieel en sporten om in conditie te blijven. En rukken uit wanneer dat nodig is: dag of nacht.

Belangrijk werk

Werken bij de brandweer, voor sommigen een droom, voor anderen een roeping. Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Dag en nacht klaarstaan voor de gemeenschap om hulp te bieden aan mensen en dieren in nood, bijdragen aan een veilige samenleving, dát is de brandweer. 

Opleidingen

Als er vacatures zijn, vindt na sollicitatie een selectieprogramma plaats, waarin we kijken of je geschikt bent om als brandweerman/ -vrouw te werken. Voldoe je aan de aanstellingseisen, dan bieden we je een grondige opleiding om je klaar te stomen voor je taken. Voordat je daadwerkelijk op de brandweerwagen kan uitrukken naar een incident, ben je behoorlijk wat tijd kwijt aan opleiding en training. Het is een pittige opleiding, en niet zonder reden. Je moet minimaal 18 jaar zijn. Klik hier om de informatiebrochure te lezen over deze opleiding tot Manschap A. Ambieer je een officiersfunctie? Voor een voltijds officiersopleiding bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem is een HBO-diploma nodig.

Eisen

  • Je hebt minimaal een afgeronde opleiding op VMBO-niveau.
  • Je bent minimaal 18 jaar.
  • Je hebt een uitstekende gezondheid en conditie.
  • Je staat stevig in je schoenen.
  • Je bent praktisch ingesteld.
  • Je kan goed functioneren in een team.
  • Je kan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.

Solliciteren

Veiligheidsregio Utrecht werft mensen met de beste capaciteiten voor een functie en laat zich niet leiden door culturele achtergrond, fysieke kenmerken, genderidentiteit, geloofsovertuiging, geaardheid of leeftijd. Veiligheidsregio Utrecht is op zoek naar mensen met talent. Wil je solliciteren? Je vindt de vacatures in onze regio op onze website www.vru.nl

Veelgestelde vragen

Brandweer Nederland heeft alle veelgestelde vragen over werken bij de brandweer op een rijtje gezet. Wist je bijvoorbeeld dat je geen baard mag dragen vanwege de ademluchtmaskers?

Contact

Bezoekadres
Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht

Postadres
Postbus 3154, 3502 GD Utrecht

T 088 878 1000
E info@vru.nl
WhatsApp: 06-12958599 voor brandveiligheidsvragen in/om huis

Voorlichting brandveiligheid
Meer informatie

Delen