Veiligheidrisico's

Risico´s in mijn omgeving

Het is goed om te weten welke mogelijke risico's in jouw omgeving zijn, welke gevaren je zou kunnen lopen en hoe je je daarop kunt voorbereiden.

Kleine kans

De kans dat een grote ramp ook daadwerkelijk plaatsvindt is klein, mede door alle voorzorgsmaatregelen die particuliere organisaties en overheidsinstellingen nemen. Het is lastig in te schatten hoe groot een gevaar is. Bijvoorbeeld bij vrijkomen van een giftig gas, is de grootte van het probleem afhankelijk van weersomstandigheden. Toch kunnen we als veiligheidsregio wel een inschatting maken van welke risico's het meest aannemelijk zijn en hoe groot de impact is.

Voorbereiden

We hebben het goed voor elkaar in Nederland, maar ook bij ons kan iets gebeuren. Het kan zijn dat de stroom langere tijd uitvalt, dat er geen water uit de kraan komt of dat je tijdelijk jouw huis moet verlaten, bijvoorbeeld door explosiegevaar. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort situaties. De hulpdiensten zijn namelijk nooit meteen ter plaatse en kunnen niet altijd iedereen direct helpen. Of je nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen en je te laten informeren over risico's in je omgeving. Je leest hier meer over op www.denkvooruit.nl.

Als er dan toch iets aan de hand is...

Wat doe je bij brand, welk blusmiddel kies je, wat doe je bij storm, wanneer bel je 112 en wanneer niet? Dat lees je allemaal hier bij ‘en als het dan misgaat’.

Veiligheidsregio Utrecht heeft diverse manieren om mensen te waarschuwen als er iets aan de hand is. Met de sirenes waarschuwen we je om naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Via NL-Alert vertellen we mensen in de directe omgeving van een noodsituatie hoe ze moeten handelen. RTV Utrecht en Radio M zijn onze calamiteitenzenders. Via twitter @vrutrecht word je op de hoogte gehouden van grote incidenten en wat we doen om ze zo snel mogelijk op te lossen.

Calamiteitenzenders

Als de sirene gaat, zijn RTV Utrecht (televisie) en Radio M (radio) de officiële calamiteitenzenders. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Je krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op.
- Etherfrequentie Radio M Utrecht: FM 93.1
- Etherfrequentie Radio M Utrecht: FM 93.1
Voor de juiste frequentie van de kabel, check je provider.

Bij een nationale ramp is de calamiteitenzender Nederland 1 of Radio 1. Bij een grote crisis kan het ook zijn dat www.crisis.nl wordt ingezet.

_mg_1875-1.jpg

Risicoprofiel Veiligheidsregio Utrecht

Veiligheidsregio Utrecht ligt in een waterrijke provincie met veel verkeersknooppunten. Daarom hebben we een hoger risico hebben op de volgende ramptypen:

- Transportongevallen (mogelijk met giftige of andere gevaarlijke stoffen).
- Ziektegolf /pandemie. 
- Paniek in menigte. 
- Uitval nutsvoorzieningen. 

Je leest hier meer over in het Risicoprofiel op onze website www.vru.nl.

Risicokaart

Als je wilt weten welke risico´s er in je directe omgeving zijn, dan kun je dit bekijken op www.risicokaart.nl.

Delen