
Ons brandweerwerk
De brandweer in de regio Utrecht maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Bij de VRU werken ongeveer 2.200 medewerkers, waarvan ongeveer 80% zich bezig houdt met brandweerzorg. Dit zijn functies in de uitrukdienst, maar ook in op de meldkamer en in allerlei ondersteunde functies. Het grootste deel van onze medewerkers bestaat uit vrijwillige brandweermensen, die naast hun reguliere baan dag en nacht beschikbaar zijn om uit te rukken als nood aan de man is.
Jeugdbrandweer
In de VRU zijn 20 jeugdbrandweerkorpsen. In deze korpsen leren jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar diverse brandweertechnieken. Ook doen zij kennis op over brandveiligheid. Veel jeugdbrandweerleden worden na hun 18e lid van de vrijwillige brandweer.
Enkele cijfers
In 2017 hebben we 8.102 uitrukken gehad die we vanuit 67 brandweerposten in 26 gemeenten hebben bestreden. Op de brandweermeldkamer nemen centralisten 24/7 meldingen aan. Zij handelen de meldingen met zorg voor de melder af, maar niet alle meldingen leiden tot een uitruk. Er zijn verschillende specialismen: duiken, hoogteredding, technische hulpverlening, natuurbrand, gevaarlijke stoffen en rietenkapbrand. Voor meer informatie, zie brandweertaken. Hiervoor zetten we 111 blus-, hulpverlenings- & redvoertuigen en andere specialistische voertuigen in.
Tankautospuit: Het voertuig dat iedereen herkent als een brandweerauto noemen we een 'tankautospuit', ook wel TS of TAS genoemd. Elke kazerne heeft er tenminste één, waarmee gemiddeld zes brandweermensen uitrukken. Deze gemiddelde ploeg bestaat uit een bevelvoerder, een chauffeur, een aanvalsploeg (2 personen) en een waterploeg (2 personen). In onze regio rukken we op sommige plekken ook uit met minder personen op een tankautospuit, maar alleen bij kleine incidenten waar minder mensen voor nodig zijn. Voor meer informatie over de standaardbepakking van een tankautospuit, zie het BrandweerKennisNet.

Hulpverleningsvoertuigen: Een hulpverleningsvoertuig heeft speciale reddingsmaterialen, zoals hydraulische scharen en breekijzer, voor verkeersongevallen en grotere inzetten.
Overige voertuigen: En dan zijn er nog speciale voertuigen, zoals schuimbluswagens, tankwagens, adembeschermingswagens, duikwagens, meetwagens, verbindings/commandowagens, voertuigen voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen, voertuigen voor natuurbrandbestrijding enz.
Brandkranen: In een tankautospuit zit niet genoeg water voor een grote brand. Daarom hebben we in onze regio overal brandkranen, waar we onze slangen aan kunnen sluiten op het drinkwater. In het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug zijn extra waterputten geslagen, zodat we nooit zonder water komen te staan bij het blussen van een natuurbrand.
Beschermende kleding: Brandweermensen dragen speciale pakken en een helm, om hen te beschermen tegen vuur, hitte, vocht, koude en de meeste giftige stoffen. Daarnaast hebben we nog aparte kleding die bescherming biedt tegen bepaalde giftige of bijtende stoffen.
Ademluchttoestellen: Rook is giftig. Daarom dragen we ademluchttoestellen, die bestaan uit een gelaatsstuk en twee luchtflessen.
Communicatiemiddelen: In een gebouw waar brand is zie je bijna niets door de rookontwikkeling. Voor de veiligheid zijn we daarom altijd met z'n tweeën als we ergens naar binnen gaan, en beschikken we over goede communicatiemiddelen. In Nederland zijn alle hulpverleningsdiensten aangesloten op één netwerk: C2000. Kijk voor meer informatie op de website van C2000.
Bekijk een aantal taken van de brandweer

VRU Regiokaart

Contact
Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht
Postadres
Postbus 3154, 3502 GD Utrecht
T 088 878 1000
E info@vru.nl
WhatsApp: 06-12958599 voor brandveiligheidsvragen in/om huis
Brandbestrijding
We bestrijden brand en redden mens en dier.

(Brand)veilig Leven
We geven voorlichting zodat mensen brand kunnen voorkomen.

Waterongevallen
Waterongevallenbeheersing is één van de vier kerntaken van de brandweer.
