Woningbrand: je moet er toch niet aan denken?

  • Utrecht
  • 12 juni 2017

Woningbrand, dat overkomt mij toch niet?! Dat dachten 410 bewoners in de provincie Utrecht vorig jaar ook. En toch kregen ze brand in hun woning. VRU brandweer heeft deze branden onderzocht.

 

Het resultaat is een duidelijk overzicht van de meest voorkomende woningbrandoorzaken. Stoken is de belangrijkste oorzaak gevolgd door brand tijdens het koken en brand in elektrische apparaten. Dit en nog veel meer informatie is te zien in het filmpje ‘Voorkom woningbrand’.

 

Een kind kan de brandveiligheid doen

Brand is makkelijker te voorkomen dan je denkt! Zo verklein je de kans op schoorsteenbrand door het juiste hout te stoken en wordt het koken een stuk brandveiliger als je een kookwekker gebruikt. Ook het verkeerd opladen van de telefoon is een boosdoener die steeds vaker voorkomt. Mensen leggen de telefoon naast het bed aan de oplader en vallen ermee in slaap. Wanneer de warmte van de telefoon niet goed weg kan, kan er brand ontstaan. Voor elk elektrisch apparaat is het belangrijk om oververhitting te voorkomen. Door simpele maatregelen kan het huis een stuk brandveiliger worden. Een kind kan de was –eh de brandveiligheid- doen!

 

De belangrijkste maatregelen

We kunnen een lijst maken met manieren waarop je de grootste oorzaken aanpakt, maar het laten zien werkt nog beter. Daarom hebben we een animatiefilmpje gemaakt waarin de belangrijkste brandoorzaken worden benoemd en tips worden geven om brand te voorkomen. Bekijk deze op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis. Jij zorgt toch ook voor een brandveilig thuis?

 

VRU Brandweer staat paraat voor brandveiligheidsraad 
De brandweer is altijd te laat, er is namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt. Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp jouw vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt  binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons ook bellen:  088 878 1000, of e-mailen: voorlichting@vru.nl.

Kijk voor meer informatie op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis

 

Animatiefilm 'Voorkom woningbrand'  

https://youtu.be/SyObXnN9MGQ

Delen