Veiligheid tijdens de feestdagen

  • Utrecht
  • 09 december 2015

De decembermaand staat in het teken van de feestdagen. Met de donkere dagen, de kerstdagen en de jaarwisseling komen ook de versieringen uit de kast om het huis sfeervol aan te kleden. Daarnaast zoeken mensen elkaar op tijdens de feestdagen. Met de extra drukte in huis en aan tafel liggen de risico’s op de loer. 

 

Top 7 brandgevaren tijdens de feestdagen

Om de feestdagen niet alleen gezellig, maar ook zonder de ellende van brand en brandwonden door te brengen, hebben wij een top 7 van meest brandgevaarlijke onderwerpen tijdens de feestdagen voor je samengesteld. Heel herkenbare risico’s. Waar je gelukkig eenvoudig zelf iets aan kunt doen om de risico's te beperken. Onze top 7 bestaat uit: kerstbomen, kaarsen, kerstversiering en- verlichting, open haard, spiritus voor de gourmet of fondue, verlengsnoeren en haspels en vuurwerk.

 

Brand voorkomen

  1. Een echte kerstboom is erg brandbaar. Neem het liefst een kunstkerstboom, want deze is brandveiliger. Of neem, als je toch een echte wilt, één met een kluit. Deze droogt minder snel uit en is daardoor minder brandgevaarlijk;
  2. Kaarsen staan sfeervol, maar pas hier erg mee op! Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare materialen (zoals gordijnen, kerstversieringen, kerststukjes en papieren tafelkleedjes), kinderen en van plekken waar men steeds langs loopt. Plaats kaarsen dan ook vooral in een stevige, stabiele, hittebestendige houder.
  3. Zorg dat de versiering in huis brandveilig of geïmpregneerd (=brandvertragend) is? Elektrische verlichting in de boom is mooi, maar alleen veilig als de verlichting het KEMA keurmerk heeft. Controleer daarnaast de bedrading op eventuele beschadiging.
  4. Een kachel of openhaard is heel sfeervol. Als je deze gebruikt, zorg er dan voor dat het schoorsteenkanaal goed is onderhouden. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen en controleren op scheuren en lekkage. Tijdens het stoken komen schadelijke stoffen vrij. Meer hierover lees je op de website van GGD regio Utrecht.
  5. Let bij gourmet en fondue op met spiritus. Vul nooit een brandende of warme brander bij met brandstof. Dit geldt ook voor nephaarden en sfeerverlichting die worden aangestoken door het gebruik van bio-ethanol.
  6. Gebruik goed passende verlengsnoeren en leg deze zo neer dat niemand erover kan struikelen. De snoeren afplakken (zeker langs vluchtroutes) is zelfs nog beter. Rol kabelhaspels en lichtsnoeren volledig uit en waak ervoor dat de aangesloten apparatuur niet het maximale vermogen van de stekkerdoos overstijgt (vaak aan de onderzijde beschreven). De stekkerdoos kan dan namelijk gaan smelten.
  7. Wees altijd alert bij het afsteken en kijken naar vuurwerk. Koud vuurwerk bestaat niet, ook sterretjes worden heet en kunnen letsel veroorzaken. Gebruik altijd een aansteeklont voor het afsteken van vuurwerk en plaats het vuurwerk op een stevige vlakke ondergrond. Bescherm je ogen en die van je (klein)kinderen met een speciale vuurwerkbril.

Als er dan toch brand uitbreekt, breng dan jezelf en je huisgenoten direct in veiligheid. Sluit als het kan ramen en deuren en blijf tijdens het vluchten laag bij de grond. Bel als je in veiligheid bent direct 112.

Meer tips over brandveiligheid in huis en informatie over de brandweer vind je hier

Delen