Stop CO-vergiftiging!

  • Utrecht
  • 02 februari 2015

Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. Brandweer Nederland en alle Veiligheidsregio's vinden dat dit moet stoppen. Loop jij risico op koolmonoxidevergiftiging? Doe de test!

 

schoorsteen.jpg

Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet. Voor je het weet ben je bewusteloos.


Koolmonoxidemelder

Bij veel doe-het-zelf zaken zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Bij een te hoog percentage koolmonoxide laat de melder een luid alarmsignaal horen.

 

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward en/of slaperig en krijg je een versnelde hartslag.

 

Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?

  • Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
  • Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht.
  • Waarschuw een arts.

 

Let op met (bad)geisers, cv-installaties en gaskachels

Of je nu een geiser, cv of gaskachel hebt: om het aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet je je ongerust maken?

  • De vlam in het gastoestel is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal.
  • De vrijkomende waterdamp verdwijnt niet via de afvoer, waardoor de ramen beslaan.

 

Jaarlijks laten controleren

Het is belangrijk een gastoestel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde gesloten geisers op de markt. Deze apparaten zorgen zelf voor voldoende zuurstof, zodat er nooit sprake kan zijn van koolmonoxidevorming.

 

Voldoende ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heb je een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter.

 

Meer informatie

Voor meer informatie, bekijk de brochure.

Delen