Rookmelders en gesloten binnendeuren redden levens

  • Utrecht
  • 22 januari 2015

Het dichthouden van binnendeuren en het ophangen van rookmelders kan levens redden bij woningbranden. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van een experiment dat de Brandweeracademie en Brandweer Nederland vorig jaar uitvoerden in Zutphen. Bekijk hiernaast de filmpjes door te klikken op de foto.
brandproef
Brandproeven

In de wijk Achtermars staken zij zes slooppanden in brand om erachter te komen hoe een brand in een huis zich ontwikkelt. Ook werd gekeken naar rookmelders en sprinklerinstallaties. De gebruikte huizen waren van een type en inrichting dat veel voorkomt in Nederland. Bij de zes proefbranden waren de deuren soms open en soms gesloten.

 

Snelle rookontwikkeling
Rook is het grootste gevaar bij branden in woningen. Rook verspreidt zich razendsnel. Het gesloten houden van deuren belemmert de rookverspreiding. Snel ontwikkelende branden in woningen hebben ook snel zuurstofgebrek en gaan in korte tijd over in een smeulende brand. Het brandverloop in een woning hangt van veel factoren af: hoe een brand zich in een woning uitbreidt, is daarom onvoorspelbaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de brandproeven die de Brandweeracademie en Brandweer Nederland hebben uitgevoerd in (sloop)woningen in Zutphen.

 

brandproef2Filmpjes en onderzoeksrapport
Op de website van de NOS vind je filmpjes van de brandproeven. Het volledige rapport lees je op de website van het IFV.

Wat kun je zelf doen?
Zorg ervoor dat je voldoende rookmelders in huis hebt en test de batterij regelmatig. Als je slaapt, ruikt je niks, daarom zijn rookmelders van levensbelang. Spreek daarnaast met je huisgenoten of gezin een vluchtplan af voor als er echt iets aan de hand is. En sluit de tussendeuren als je van de ene ruimte naar de andere gaat.

Delen