Nationale herdenking omgekomen brandweermensen

  • Utrecht
  • 16 juni 2016

Zaterdag 18 juni 2016 vindt voor de vijfde keer de jaarlijkse herdenking voor genodigden bij het Nationaal Brandweermonument plaats. Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.

 

Ereteken
De voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, spreekt in aanwezigheid van zo'n 200 familieleden en collega's. Vijf collega's lezen alle namen van omgekomen brandweermensen op en alle 25 regionaal commandanten geven de eregroet.
Minister Ard van der Steur stelt, samen met de voorzitter van het Veiligheidsberaad, mevrouw Geke Faber, het water-ereteken 1 minuut in werking. Dit ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar kruisen. Met een defilé wordt na één minuut stilte de herdenking afgesloten.

brandweermonument

Herdenken is belangrijk

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van ons vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Naast een plek om te herdenken wordt stilgestaan bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.


Nationaal Brandweermonument

Het nationale monument is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's. Het Nationaal Brandweermonument ligt in een prachtige natuurlijke omgeving aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem en dagelijks te bezoeken tussen 8.00 uur en 18.00 uur.

Delen