Meldkamer brandweer: Centralist in opleiding

  • Utrecht
  • 28 april 2016

Algemene Informatie Meldkamer

De gemeenschappelijke meldkamer bestaat uit de meldkamer van de Brandweer, Ambulance, Politie en het Service Centrum van de Politie. De gemeenschappelijke meldkamer Utrecht wordt 7 dagen per week 24 uur per dag bemand. De Centralisten nemen (spoedeisende/urgente) vragen aan via diverse telefoonlijnen van uitvoerende diensten, instanties en burgers. Zij zorgen voor de hulpverlening op straat.

Als centralist heb je onregelmatige diensten omdat er 24 uur per dag meldingen op de meldkamer binnenkomen.

 

Opleiding van een Centralist

 

Kennis maken

In het begin maakte ik elke dag kennis met een van mijn toekomstige collega’s. Dit komt omdat er in onregelmatige diensten gewerkt wordt. Erg leuk omdat elke centralist zijn eigen verhalen heeft.

 

Bezoeken en activiteiten

Daarnaast bezoek ik diverse instanties en objecten waar ik in de toekomst veel mee zal samenwerken of te maken krijg. Deze investering zal zich na mijn opleiding zeker terugbetalen.

 

Training computersystemen en technologie

Als centralist is het belangrijk dat je goed kunt werken met de beschikbare computersystemen en technologie. Daarom train ik regelmatig in een speciaal uitgeruste ruimte waarbij ik in de ‘testomgeving’ van het systeem kan oefenen en kan werken aan mijn technieken, vakkundigheid en snelheid.

 

Diensten meedraaien

Om het geleerde toe te passen en te kunnen plaatsen, de kennis uit te breiden en om ervaringen op te doen draai ik diensten mee. Bij het meedraaien van de diensten proef je de realiteit, hoor je de paniek van de melder, voel je de druk en ervaar je de professionaliteit van de centralist.

 

Afsluiten opleiding

Na mijn opleiding doe ik examen. Als ik slaag mag ik zelfstandig diensten draaien.

 

Ervaring tot nu toe:

Centralist zijn is een mooi en dankbaar beroep. Je bent een belangrijke schakel tussen de burger en de hulpdiensten op straat. De afwisseling spreekt me erg aan, geen dag op de meldkamer is hetzelfde en er zijn altijd uitdagingen!

Delen