Marcel van Westendorp: Operationeel Woordvoerder

  • Utrecht
  • 27 februari 2015

Operationeel woordvoerders. De VRU kent er zes. Werkzaam in een team dat 24/7 klaarstaat om de pers van informatie te voorzien over incidenten in de regio Utrecht. Met als uiteindelijke doel, de inwoners van de regio optimaal te informeren. Maar wat doen de woordvoerders precies? We spraken met onze collega Marcel van Westendorp, die al vanaf 2002  woordvoerder is.

Marcel van Westendorp


Wat doe je precies? 

“We staan de pers te woord bij incidenten in de regio Utrecht. Denk aan een grote brand of andere incidenten die voor de media interessant zijn. We staan voor de camera als een nieuwszender daarom vraagt, maar we beantwoorden ook vragen per telefoon en op Twitter. Over de aard van het incident, de slachtoffers en wat de hulpdiensten doen om het incident te bestrijden.

Waar haal je je informatie vandaan? 
“We halen onze informatie op verschillende manieren. Als eerste is het van belang dat we via de portofoon meeluisteren met het berichtenverkeer tussen bijvoorbeeld de meldkamer en de hulpverleners. Op deze manier hoor je vaak direct wat er op dat moment speelt. Ter plaatse sluiten we aan bij de overleggen tussen de hulpverleners die het incident bestrijden.”

Hoe ziet jullie team eruit?
“Samen met vijf andere collega’s ben ik werkzaam binnen een team dat verantwoordelijk is voor de woordvoering namens de VRU. Als lid van dit team draai ik een weekpiket. Dit houdt in dat je een dienst draait van zondagavond tot zondagavond. Gemiddeld genomen word je zo’n drie tot zes keer per week opgeroepen. Natuurlijk zijn er ook rustige weken waarin er weinig incidenten plaatsvinden en er maar twee meldingen binnenkomen.” 

Met wie werk je samen? 
“Als woordvoerder werk je vaak samen met verschillende partners. Bij een relatief kleine brand werk je voornamelijk samen met de hulpverleners ter plaatse, de meldkamer, en de woordvoerders van de gemeente waar het incident zich afspeelt. Naarmate het incident groter is en ‘mediageniek’ wordt, dan worden er meerdere partners bij betrokken. Bij een incident zoals bijvoorbeeld een treinbrand kijken partners als Pro Rail en de NS om de hoek. De samenwerking tussen en afstemming met meerdere partijen maakt het leuk. Aan de ene kant ben je heel solistisch bezig maar tegelijkertijd moet je wel het gevoel hebben welke partners je moet betrekken.”


Wat moet je als woordvoerder in huis hebben?
 
“Je moet je bedenken dat je op regelmatige basis een vraagbaak bent voor journalisten die graag het fijne willen weten van een bepaald incident. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed uit kunt drukken en dat je feitelijk juiste informatie over kan brengen. Bovendien moet je weten wat je wel en niet vertelt voor de camera. Als woordvoerder weet je soms dingen die nog niet naar buiten kunnen of die je nog niet kan bevestigen. Dat is soms erg lastig. Het is vooral belangrijk om eerlijk te zijn tegen een journalist. Geef geen ontkenning of bevestiging wanneer je het nog niet weet. Geef aan het uit te zoeken en er later op terug te komen. Kom gemaakte beloften ook na. De drie grootste valkuilen voor een woordvoerder zijn het niet spreken van de waarheid, bewust dingen achterhouden of verdraaien. Neem daarom vooral de tijd om je eigen beeld te vormen van een incident en laat je niks in de mond leggen. Uiteindelijk is eerlijkheid het allerbelangrijkst. Je bent en blijft namelijk de belangrijkste bron van informatie en het gezicht van de VRU.”

Delen