Koolmonoxide is levensgevaarlijk

  • Utrecht
  • 01 februari 2017

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden ramen gesloten en sluiten ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico.

“Vijf jaar geleden had ik na het slapen last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buiten ging het beter’’, zegt Johan van Wel. “Toen ik na het werk fit thuiskwam, was mijn vrouw duizelig en misselijk. Het bleek koolmonoxidevergiftiging te zijn door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. De pijp sloot niet goed aan op de cv-ketel. Deze was door de storm van de vorige dag los komen te zitten.” Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben. 

Ventileer, controleer, alarmeer 
Te weinig ventilatie en/of slecht onderhoud van apparaten die gas, hout, kolen of olie verbranden, kunnen zorgen voor een (te) hoge concentratie van het gas. Koolmonoxide ontstaat doordat deze stoffen onvolledig verbranden. Laat uw boiler, gaskachel, geiser en/of cv-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur. Hang tevens een CO-melder op. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een CO-melder levens redden. Zo word je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest.

Logo stop co-vergiftiging.jpg

 

Herkennen en handelen
Het gas is lastig te herkennen. Als er teveel koolmonoxide in een ruimte is:

  • is de vlam in een gastoestel oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal;
  • beslaan vaak de ramen in de ruimte waar het toestel hangt.

 

Vermoed je een te hoge concentratie aan koolmonoxide?
Onderneem dan de volgende stappen.

  1. Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
  2. Waarschuw je huisgenoten en ga naar buiten. Breng slachtoffers in de frisse lucht.
  3. Bel 112.

Test jezelf
Wil je je kennis over symptomen van koolmonoxide vergroten? Doe dan de online test

Printscreen CO test.jpg


Meer informatie 
Meer informatie over bijvoorbeeld waar je de CO-melder moet plaatsen, welke je het beste kunt kopen en hoe je koolmonoxidevergiftiging herkent staat op onze website. Heb je vragen? App je vragen naar onze brandveiligheidsexperts: 06 12 95 85 99. Of neem contact met ons op via T 088 878 1000 of E voorlichting@vru.nl.

 

Delen