Ken jouw risico’s, voorkom brand

  • Utrecht
  • 27 oktober 2016

Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars publiceerden de Risicomonitor Woningbranden. Dit is een terugblik op de brandschadeclaims die afgelopen jaar bij de verzekeraars zijn gedaan. De risicomonitor brengt niet alleen risico's in beeld, maar bevat ook preventietips om woningbranden te voorkomen. Dat laatste is waar we ons als VRU brandweer sterk voor maken, net zoals we tijdens de Brandpreventieweken in oktober promoten. Zo zetten wij ons gezamenlijk in voor meer veiligheid in en om het huis.

 

Gemakkelijk te voorkomen 
In 2015 liep 1 op de 74 woningen brandschade op. De brandweer hoefde niet altijd in actie te komen. Veel branden konden door bewoners zelf worden geblust.

graphic aantal woningbranden

1 op de 74 woningen loopt brandschade op | Risicomonitor Woningbranden 2016

 

Rookmelders redden levens 
Uit de Risicomonitor blijkt dat slechts 35% van de Nederlandse huishoudens een werkende rookmelder op de juiste plaats heeft opgehangen. De overige 65% schiet tekort. Rookmelders redden ieder jaar nog levens, doordat een brand in een vroeg stadium kan worden ontdekt. Bewoners kunnen daardoor sneller vluchten en de brandweer bellen, waardoor schade wordt beperkt.

graphic wat kan je zelf doen

Nog te weinig werkende rookmelders op de juiste plek | Risicomonitor Woningbranden 2016

 

Elektrische apparaten vaak boosdoener 
De brandweer constateert dat ook in 2015 veel branden zijn veroorzaakt door huishoudelijke apparatuur. De branden ontstaan vaak in de keuken of tijdens het stoken van haardvuur. Ook de wasdroger is een beruchte veroorzaker van brand, terwijl dit makkelijk te voorkomen is.“We willen mensen bewust maken van het feit dat bijvoorbeeld veel branden in een apparaat ontstaan. Dit gebeurt het meest bij een wasdroger. Het reinigen van het filter na elke droogbeurt is een simpele maar effectieve preventietip. In de keuken is de meest voorkomende oorzaak vlam-in-de-pan. Advies is om zoveel mogelijk bij de pan tijdens het koken te blijven. Als het dan toch misgaat zet de warmtebron uit, doe een deksel op de pan en doe de afzuigkap uit”, stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

 

Ga zelf aan de slag 
Er zijn meer manieren om gemakkelijk brand te voorkomen. Lees er hier meer over. De belangrijkste tips op een rij:
1. Zorg voor werkende rookmelders op de juiste plaatsen: in de slaapkamer, in de hal, in de buurt van de keuken en op plaatsen met veel elektrische apparaten.
2. Laat je schoorsteen jaarlijks vegen door een erkend bedrijf.
3. Maak het filter van je afzuigkap eens in de drie maanden schoon of vervang deze.
4. Maak je pluizenfilter van je wasdroger na elk gebruik schoon.
5. Zet elektrische apparaten zoals de televisie en computer ‘s nachts en als je weg bent niet op stand-by, maar helemaal uit.

 

De VRU gaat in gesprek met jou 
De VRU maakt zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen. Heb je vragen over brandveiligheid in/ om huis? Stel ze via WhatsApp: 06 12 95 85 99 of mail voorlichting@vru.nl 

Delen