Kans op brand is 1 op 65

  • Utrecht
  • 01 oktober 2014

Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65 is. Vandaag start de landelijke campagne 'Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!'. De VRU maakt zich met de andere 24 veiligheidsregio's en de Brandwonden Stichting sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen.

Brand woning

De cijfers

De 'Risicomonitor Woningbranden' die het Verbond van Verzekeraars later deze maand uitbrengt, toont aan dat de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op 65 is. Deze kans verschilt in grote mate van eerder uitgebrachte cijfers, omdat in de 'Risicomonitor Woningbranden' álle woningbranden zijn geteld. Eerdere statistieken baseerden zich op branden waarvoor de brandweer was uitgerukt.

 

Aandacht voor senioren

De actie 'Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!' is gericht op brandveiligheidsbewustzijn en de noodzaak van veilig vluchten. Hoewel we ons op alle Nederlanders richten, is er speciale aandacht voor een zeer kwetsbare groep bij brand: thuiswonende 65-plussers. Volgens het onderzoek 'Fatale woningbranden' van de Brandweeracademie waren van de 45 personen die in 2013 omkwamen bij een woningbrand 13 mensen 65-plus. Vlam-in-de-pan, roken of kortsluiting zijn de voornaamste oorzaken van fatale branden. Als je dan bedenkt dat je vanaf de start van een brand maar 3 minuten hebt om te vluchten, dan begrijp je hoe lastig dat is als je minder snel bent. Als we niks doen, is de verwachting van de Brandweeracademie dat het aantal branddoden onder senioren in 2030 met 80% toeneemt."

 

Zij maken 'Wat doe JIJ bij brand?' mogelijk

'Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!' is een campagne van de Nationale Brandpreventieweken en is een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland, het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en het Verbond van Verzekeraars en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en First Alert.

Delen