Internationale Vrouwendag: Brandweervrouw Saskia aan het woord

  • Utrecht
  • 08 maart 2017

In het heetst van de strijd vind je niet alleen mannen, maar ook vrouwen die het vuur bestrijden. Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten we één van die vrouwen in het zonnetje. Ontmoet dit jaar Saskia Pouw.

 

Een vriendin nam Saskia Pouw in 2000 mee naar een oefenavond en sindsdien zit ze bij de brandweer. Tien jaar zat ze bij de vrijwillige brandweer in haar woonplaats en momenteel werkt ze bij Preventie.

 

Het is een prachtig beroep!  

“Omdat het een prachtig beroep is!” zegt Saskia als antwoord op de vraag waarom vrouwen zich moeten aansluiten bij de brandweer. “Je helpt mensen samen met een enthousiast team, het is afwisselend, soms spannend en bovenal werk dat ertoe doet.” Binnen de brandweer zijn er veel verschillende mogelijkheden. Met haar werk bij preventie doet ze ook inspecties. Daar merkt ze dat sommige inspecties beter door vrouwen kunnen worden gedaan. Denk aan een inspectie bij een opvang voor vrouwen. Dit betekent niet dat er verder geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Mannen en vrouwen hebben andere capaciteiten en dat ziet Saskia terug in de jaren dat ze bij de brandweer heeft gewerkt. Als er ergens een brand is wil een man meestal gelijk aanpakken door bijvoorbeeld een binnenaanval te doen. Een vrouw denkt sneller “kom ik hier nog wel veilig uit als ik naar binnen ga?”. Mannen en vrouwen hebben verschillende denkwijzen en daarom is diversiteit belangrijk. Het is belangrijk om die balans te vinden en vast te houden.

 

Brandweervrouwen vandaag de dag

Toen Saskia begon in 2000 merkte ze dat het soms niet altijd even makkelijk was voor vrouwen. Er waren korpsen waarbij het lastig was om binnen te komen. Die signalen krijgen ze bij Netwerk Brandweervrouwen vandaag de dag gelukkig veel minder binnen. Vrouwen worden nu nagenoeg bij elk korps geaccepteerd. Bij preventie merkt Saskia helemaal geen verschil. Dat vrouwen veel meer geaccepteerd worden is ook terug te zien in het feit dat steeds meer vrouwen hogere functies bekleden. Saskia hoopt dat er in de toekomst meer vrouwen zich aanmelden bij de brandweer. Momenteel bestaat 6% van de brandweer uit vrouwen. Dat kan nog wel hoger vindt Saskia.

 

Netwerk Brandweervrouwen

Saskia is naast haar werk ook actief binnen Netwerk Brandweervrouwen. Het netwerk is in 1997 opgericht en behartigt de belangen van de vrouwen binnen de brandweer. Het is opgericht voor en door vrouwen. Vanuit de vrouwen zelf was en is er behoefte aan ondersteuning en het delen van ervaringen. Het netwerk werkt samen met andere netwerken, ook internationaal, en deelt kennis en ervaringen. Daarnaast hebben ze vele verschillende projecten zoals de Brandweersneakers, netwerkdagen en Schakels in Rood. Een onderdeel waar Saskia zelf veel aan heeft gehad is de veranderingen omtrent kleding. Toen ze begon waren er geen blushandschoenen voor kleine handen en dat belemmerde haar in het werk. Door inspanningen van het netwerk zijn er nu handschoenen op maat voor iedereen. Zowel mannen als vrouwen!

1x per jaar is er ook een netwerkbijeenkomst met leuke en interessante workshops. Het zijn dagen die gezellig en leerzaam zijn. Zo'n bijeenkomst is overigens niet alleen voor vrouwen, maar mannen zijn ook uitgenodigd.

Netwerk Brandweervrouwen houdt zich naast al deze projecten ook bezig met selectiebeleid, overgang en zwangerschap, intimidatie en discriminatie. Het netwerk wil graag een bijdrage leveren aan een veilige werkplek voor iedereen!

 

Netwerk Brandweervrouwen is een manier om diversiteit te promoten. Uiteindelijk is een divers team, een beter team. Dat gaat niet alleen om vrouwen, maar ook om verschillende culturen, achtergronden, opleidingen etc. Met een diverse organisatie sluit je beter aan op de huidige samenleving en word je een beter organisatie.

Delen