Internationale vrouwendag: Brandweervrouw Bianca aan het woord

  • Utrecht
  • 08 maart 2016

Vandaag is het internationale vrouwendag. Daarom zetten we een brandweervrouw in het zonnetje. Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Brandweervrouw Bianca den Hartog vertelt haar verhaal.

 

Vanaf 2007 vrijwilliger bij de brandweer
“Sinds september 2007 ben ik vrijwilliger bij de brandweer. Mijn vader zit zelf ook bij de brandweer, waardoor ik er wel eens wat over hoorde. Ik werd steeds enthousiaster. Ik werk bij een post met relatief veel vrouwen. Toen ik bijna negen jaar geleden begon (nadat ik eerst zes jaar bij de jeugdbrandweer had gezeten) waren er ook al vier andere vrouwen bij onze post. Het vrouw zijn binnen een mannenwereld heeft mij nooit tegengehouden, maar mij juist gemotiveerd. Sinds kort ben ik ook bij een andere post aan de slag, nu als enige vrouw. Maar ook daar ben ik gelijk opgenomen in de groep en er heerst een goede sfeer.

 

Met elkaar één op de post
Mannen zijn direct, zeggen waar het op staat. Maar dat vind ik juist leuk! Je moet mij niet in een vrouwenwereld neerzetten met alleen maar gekakel. En ik moet zeggen: mannen kunnen er ook wat van. Ik heb vanaf het begin en nog steeds het gevoel dat we met zijn elkaar één zijn bij ons op de post. Er is geen verschil tussen de mannen en de vrouwen.

 

 

Naast vrijwilliger ook werkzaam bij afdeling Beheer en Paraatheid Crisisorganisatie
Naast dat ik vrijwilliger ben bij de post, werk ik ook bij Veiligheidsregio Utrecht bij de afdeling Beheer en Paraatheid Crisisorganisatie. Ik geef instructie aan nieuwe manschappen en ik ben onder andere het eerste aanspreekpunt voor de regionale piketmedewerkers. Dus ook in deze functie werk ik veel samen met mannen. Je zou kunnen zeggen ‘dat is veel brandweer’, maar het is juist een leuk en veelzijdig beroep. En gelukkig heb ik ook nog genoeg niet brandweer-dingen te doen.

 

Buiten kantoortijden is de kans er weer dat ik opgeroepen wordt voor een uitruk. Op de woensdagavond is bij ons de oefenavond. Gewoon oefenen als ‘one of the guy’s’, met afsluitend natuurlijk gezellig een drankje aan de bar.”

Delen