Innovatief redgereedschap voor VRU

  • Utrecht
  • 22 november 2017

De Veiligheidsregio Utrecht en Dynastart Tools tekenen een contract voor levering van 114 sets redgereedschap van het merk Lukas.

Lukas tekenmoment.jpg

 

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van accu’s die steeds lichter worden en toch langer mee gaan. Dit maakt het voor ons mogelijk redgereedschap aan te schaffen op accu. Dit levert veel meer bewegingsvrijheid en minder geluidshinder op voor onze brandweerlieden.

 

Het redgereedschap wordt geplaatst op de bestaande en nieuwe blusvoertuigen die de VRU heeft aangeschaft. Daarnaast is vervangend redgereedschap aangeschaft voor bestaande hulpverleningsvoertuigen.

 

Nieuwe tankautospuiten
De VRU heeft een raamovereenkomst gesloten voor de levering van 67 tot 105 nieuwe brandweervoertuigen (tankautospuiten). Voor Nederland is dit de grootste aanbesteding ooit op dit gebied. Door de omvang van de aanbesteding kunnen we op maat gemaakte voertuigen laten bouwen met de kwaliteit van seriematige bouw en voor een financieel aantrekkelijke prijs. 

 

De VRU schaft 3 verschillende type voertuigen aan. Een speciaal natuurbrandvoertuig, een basis tankautospuit en een compacte tankautospuit. De compacte tankautospuit heeft minder water en slangen aan boord en kan daardoor kleiner zijn dan de basis tankautospuit. Verder zijn de voertuigen identiek.

 

Bijzonderheden bij dit project:

  • Huizen zijn steeds beter geïsoleerd en  de inrichting van huizen bestaat voor een groot deel uit kunststof. Dit leidt tot branden die zich zeer snel kunnen ontwikkelen en een gevaarlijke situatie voor onze brandweerlieden bij binnentreden. Daarom worden de nieuwe voertuigen voorzien van andere slangen en straalpijpen die meer water opbrengen, waardoor onze mensen veiliger kunnen werken.
  • De bossen worden op een andere wijze beheerd. Steeds meer blijft dood hout liggen in het bos en er wordt minder gesnoeid om paden vrij te houden. Dit vraagt om een speciaal bosbrandvoertuig.
  • Verkeersmaatregelen als rotondes en drempels zijn overal in de provincie Utrecht te vinden, evenals een aantal fraaie oude binnensteden. Dit vraagt om een klein, licht en wendbaar voertuig om op zoveel mogelijk plekken te kunnen komen.
  • Elke brandweerpost heeft een afgevaardigde mogen leveren om mee te denken en te testen binnen het project. De brandweerlieden hebben samen met inhoudelijke specialisten binnen de VRU zelf de eisen aan de nieuwe voertuigen vastgesteld en een oordeel gegeven over aanbiedingen door leveranciers.
  • Om onze brandweerlieden veilig en effectief te laten werken met de nieuwe voertuigen is een uitgebreid trainingsprogramma ontwikkeld door onze specialisten op dit gebied in samenwerking met de leverancier. Ook zijn hiervoor speciale middelen ontwikkeld.

 

Basis en compact.jpg

 

Unimog.jpg

Foto's voertuigen: Arnold van Leeuwen

Foto tekenmoment: Marcel Geluk 

Delen