Hoogtereddingsteam redt twee opvarenden van boot in nood

  • Utrecht
  • 26 juni 2017

Zondagmiddag had het hoogtereddingsteam een bijzondere inzet: een bootje met twee opvarenden was op de Waal bij Nijmegen tegen een pijler van een viaduct vastgelopen. Wilco Janssen, inzetleider, vertelt. (Bron foto: Twitter @VLW_Siem).

waal

Snel ter plaatse met helikopter
Wilco: “We werden zondagmiddag opgeroepen voor een melding in Nijmegen. Het bootje was instabiel, maakte water en er bestond een risico op omslaan. Gezien de ernst van de situatie leek helikoptertransport de snelste manier om ter plaatse te komen.” Nog voordat Wilco er om hoefde te vragen, had de meldkamer al geïnformeerd naar de beschikbaarheid van de helikopter van de Politie Landelijke Eenheid. Die stond gereed, dus het team kon snel op pad.

Inzetplan vanaf brug van 30m
Tijdens de vliegtocht legde de Landelijke Eenheid via de politiemeldkamer contact met de Nijmeegse brandweerploeg ter plaatse. Wilco: “Van hen hoorden we dat het bootje door de heftige stroming en ondiepe bodem op geen enkele manier bereikt kon worden dan vanaf de 30 meter hoge brug. Deze informatie hielp ons een inzetplan te maken nog voordat we zelf de situatie zelf konden beschouwen.”

Penibele situatie
Het team besloot vanwege de penibele situatie om zo snel mogelijk met twee mensen af te dalen, zodat de opvarenden konden worden vastgemaakt aan de uitrusting van de hoogteredders. “Onze gedachte was dat áls het bootje zou omslaan, iedereen tenminste vastzat”, zegt Wilco.

Veilig omhoog
Op de brug kon er vervolgens een takelsysteem aan een brandweervoertuig uit Nijmegen vastgemaakt worden, waarmee iedereen omhoog gehesen werd. Ongeveer een uur na de melding stond de eerste opvarende veilig op de brug. De opvarenden waren begrijpelijk enorm opgelucht.

Snelle inzet
Wilco kijkt tevreden terug op de klus. “Alles ging heel vlug. Het anticiperen van de meldkamer op helikoptervervoer en het feit dat we aan boord al contact hadden met de brandweerploeg ter plaatse, maakte dat we snel en veilig te werk konden gaan.”

Meer informatie
In Nederland zijn vier hoogtereddingsteams van de brandweer, die getraind zijn op hoogte, diepte en in besloten ruimtes reddende handelingen uit te voeren. Het hoogtereddingsteam van Veiligheidsregio Utrecht heeft vanwege de goede uitvalsbasis en de samenwerking met de luchtvaartpolitie van de Landelijke Eenheid een groot gebied dat zij kunnen bereiken als er nood aan de man is. Bekijk voor meer informatie de film.

 

hrt

Delen