Een brandveilig thuis, daar zorg jij toch ook voor!

  • Utrecht
  • 01 augustus 2017

Weet jij waar de meeste brand in huis ontstaat? De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar woningbranden in de provincie Utrecht. In dat jaar is de brandweer 410 keer gealarmeerd voor een woningbrand.


Top 3 brandoorzaken

  • Brand komt het vaakst voor als gevolg van stoken: 30%. Gebruik schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).

  • 25% van de branden ontstaat tijdens het koken, voornamelijk in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Gebruik altijd een kookwekker zodat je de pan op het vuur niet vergeet.

  • 14% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat, voornamelijk in de wasmachine en wasdroger. Reinig daarom na elke droogbeurt de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.

 

Voorkomen is beter dan blussen 
De brandweer is altijd te laat, er is dan namelijk al brand. Probeer daarom zo goed mogelijk brand te voorkomen en weet hoe te handelen als er toch brand uitbreekt. Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp jouw vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt  binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons ook bellen:  088 878 1000, of e-mailen: voorlichting@vru.nl.


Kijk hier voor meer informatie.

 

Poster.jpg

Delen