Brandweerposten Vinkeveen en Maarsseveen/Tienhoven rukken uit bij reanimaties

  • Utrecht
  • 25 februari 2016

Vanaf 24 februari 12.00 uur rukken brandweerposten Vinkeveen en Maarsseveen/Tienhoven uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak snel ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.

 

Brandweer vaak snel ter plaatse

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 24 februari worden bij een dergelijke melding in Vinkeveen en Maarsseveen/Tienhoven ook de brandweerposten gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie. Als een ambulance zeer snel ter plaatse kan zijn wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

 

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

 

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

 

Regionale plannen

Het Algemeen Bestuur (AB) van de VRU heeft besloten dat alle brandweerposten in de provincie op onwelwordingen gaan rijden. De invoering vindt gefaseerd plaats. Na vandaag zijn 20 van de 67 brandweerposten operationeel, later dit jaar volgen ook de andere brandweerposten.

Delen