Brandweerhelm vroeger en nu

  • Utrecht
  • 26 augustus 2016

Het is weer tijd om een mooie vergelijking naar boven te halen van de brandweer van vroeger en nu. Dit keer vergelijken we de helmen van onze brandweermannen en brandweervrouwen. Ben je er klaar voor?

 

mannen met kar kopie

 

 ‘Kijkend naar bovenstaande foto van onze Utrechtse collega’s uit het verleden viel mij vooral de helm op. Zeker nu wij allemaal een nieuwe helm hebben gekregen. Bij ons op de kazerne lag nog een oude helm van een oud-commandant van rond 1900.

Grappig om deze naast onze nieuwe helm te leggen en te kijken naar de verschillen’, Aldus Marco van Rooijen, postcommandant IJsselstein.

 

Vanaf omstreeks 1550 is de Nederlandse brandweer een feit. De brandweerhelm is pas rond 1850 ontstaan, uiteraard voor bescherming van het hoofd maar vooral als herkenbaarheid. Je kon aan de helm zien hoe rijk een gemeente was. Bij verschillende musea en brandweerposten in onze regio kun je diverse mooie en (voor die tijd) kostbare exemplaren zien. Deze helmen zijn voorzien van metalen platen met gemeentewapens en andere versieringen.

 

Veilig werken
De huidige helmen, de Dräger HPS 7000, zijn vele malen veelzijdiger. De oude helm was van leer en nog gevuld met paardenhaar. De huidige helm is voorzien van een buitenschaal van composiet en een binnenschaal van PUR-schuim. Ook zijn deze helmen voorzien van een geavanceerd binnenwerk gemaakt van huidvriendelijke, antiallergische en flexibele materialen die aan alle maten aan te passen is.

 

Vroeger hielden ze een “natte zakdoek” voor de mond. Tegenwoordig koppelen de brandweermannen/vrouwen hun ademluchtmaskers aan de helm. Doordat het werk van de brandweer veelzijdiger is geworden, hebben de helmen tegenwoordig een nomex (een brandvrije stof) nekflap, geïntegreerde veiligheidsbril, geïntegreerd vizier, zijn ze lichtgevend en voorzien van reflecterende striping voor de zichtbaarheid. Een helm om mee gezien te worden, maar vooral om veilig werk te verrichten.

 

helmen

Delen