Brandweer maakt kinderen brandwijzer

  • Utrecht
  • 30 augustus 2017

Brandveiligheidsles op basisscholen. Jong geleerd …

We willen inwoners van de regio Utrecht bewust(er) maken van brandveiligheid. We investeren in het voorkomen van brand met als doel een brandveilige samenleving. De kinderen van nu, zijn de volwassenen van straks. Daarbij is jong geleerd, oud gedaan. Bovendien worden via de kinderen hun ouders bereikt. Kinderen nemen hun verhalen van school mee naar huis. Zo bevorderen we het veiligheidsbewustzijn van de samenleving. 

Brandveiligheidsles voor basisscholieren 
VRU Brandweer biedt voorlichting op basisscholen aan. Kinderen leren spelenderwijs hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op brand. Diana Bouwman, voorzitter thema Onderwijs: “Tijdens de lessen wordt o.a. aandacht besteed aan het voorkomen van brand, er wordt uitgelegd wat je moet doen bij een ‘vlam in de pan’, wat het gevaar is van rook en wat het belang van een vluchtplan is".

Nieuwe wijze van brandwijzer maken
Voor groepen 1 t/m 8 is er de nieuwe leerlijn Brandweer op School beschikbaar. Voor leerlingen in de groepen 1/2 is er online materiaal, voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8 kunt u werkboekjes bestellen. De nieuwe werkboekjes leren de leerlingen over brandveiligheid op het niveau van hun belevingswereld. Ze leren om bewust om te gaan met het voorkomen van brand en wat te doen als er toch brand uitbreekt. Ook leren ze over de taken van de brandweer en over brandveiligheid op school en thuis.

Bestellen
U kunt de werkboekjes hier bestellen. Eén lespakket (30 leerlingenboekjes en 2 docentenhandleidingen) kost €8,31 excl. verzendkosten. Voor scholen binnen de Veiligheidsregio Utrecht geldt het volgende aanbod:

bij het lesmateriaal voor groep 3/4 is een brandveiligheidsles in groep 4 door een brandweerman of -vrouw inbegrepen. Zij nemen een schatkist vol verhalen mee. Om deze les in te plannen wordt contact met u opgenomen. En als u het lesmateriaal voor groep 3/4 aanschaft, krijgt u eenzelfde aantal pakketten voor groep 7/8 er gratis bijgeleverd. Dit lespakket wordt dan meegenomen tijdens het bezoek aan groep 4.

  

 

Meer informatie
Meer informatie over de brandveiligheidslessen? Neem contact op met Diana Bouwman, voorzitter thema Onderwijs 
T 088 878 3578 
E onderwijs@vru.nl

Delen