Brandveilig carnaval gewenst!

  • Utrecht
  • 05 februari 2016

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan de Aswoensdag. Omdat feesten, verkleden, versieren, alcoholgebruik en (brand)veiligheid niet altijd hand in hand gaan geven wij enkele (brandveilige) tips hoe een feest niet uitloopt op een fiasco met blijvende gevolgen.

 Brandproef

Carnavalsfeesten en brandveiligheid

Carnaval wordt op verschillende plekken op verschillende manieren gevierd. Wat overal hetzelfde is, is dat er een groep mensen, al dan niet verkleed, samen genieten en samen plezier hebben. En van die groep mensen bent u er mogelijk een. Belangrijk is om bij een feest, zowel buiten als binnen, te kijken waar je in geval van gevaar een veilige vluchtroute hebt. Nooduitgangen of straten en stegen waar je door weg kunt. Let ook altijd op anderen waarmee je samen bent, want samen uit is nog altijd samen thuis.

 

Let erop dat feestversiering die gebruikt wordt ook brandveilig is. Het gevaar zit erin dat ondanks brandveilige versiering de
confetti en serpentines ook een gevaar zijn voor snelle brandverspreiding. Let dus op bij het gebruik hiervan bij een warmtebron zoals lampen of (open) vuur. Je kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen.

 

Carnavalskleding en brandveiligheid

De traditie om jezelf en de omgeving versieren is ook al zo oud als de carnavalstraditie. Bedenkt wel als je jezelf verkleed dat veel van deze kleding vaak van brandbare kunststoffen wordt gemaakt. Dus ook hiervoor geldt dat je uit de buurt van warmte bronnen en (open) vuur moet blijven. Deze kleding vat snel vlam en voor je het weet sta je in brand.

 

Belangrijk is om de kleding dan zo snel mogelijk te doven. Dit kan door over de grond rollen of iemand inwikkelen in een onbrandbare deken of jas. Als je je verbrand hebt is het belangrijk om te koelen. Minimaal 10 liefst 20 minuten onder lauw stromend water. Laat de kleding zitten! Als je deze verwijderd bestaat de kans dat je de huid meetrekt met alle gevolgen van dien.

 

Carnaval en alcohol

Carnaval en alcohol lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bedenk dat alcohol je waarnemingsvermogen beïnvloed en je minder snel merkt dat er iets mis is.

 

Let dus goed op (elkaar) en maak er een mooi en brandveilig carnaval van

Delen