Alle VRU brandweerposten rukken uit bij reanimaties

  • Utrecht
  • 12 juli 2016

Vanaf 13 juli 12.00 uur rukt brandweerpost Bilthoven uit bij reanimatiemeldingen. Alle brandweerposten binnen de Veiligheidsregio Utrecht rukken nu uit voor de AED-taak. Hiermee is uitvoering gegeven aan het besluit van het Algemeen Bestuur (AB) van de VRU dat alle brandweerposten in de provincie Utrecht op reanimatiemeldingen gaan rijden. In december 2015 sloten de eerste brandweerposten aan bij de pilotposten en nu zeven maanden verder zijn alle posten operationeel.

 

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

 brandweerauto ANP

Brandweer vaak snel ter plaatse

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Daarnaast wordt ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie.

Als een ambulance direct beschikbaar is in de buurt wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

 

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen

Delen