Koolmonoxidemelder redt jonge bewoners

  • Utrecht
  • 01 februari 2021

"Mijn koolmonoxidemelder heeft mijn leven gered. Als ik geen koolmonoxidemelder had gehad, had het echt slecht kunnen aflopen, zoveel koolmonoxide (CO) kwam er in onze woningen terecht", vertelt Can Güneyli (27). Om meer van dit soort succesverhalen te bereiken, starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland vandaag met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

De acht woningen van het pand waar Can woont, zijn onlangs gerenoveerd en worden bewoond door voornamelijk jongeren van in de twintig. Can: "Mijn koolmonoxidemelder ging af en gelukkig wist ik ook wat ik moest doen. Ik ben direct alle appartementen langsgegaan om mijn medebewoners te waarschuwen. Buiten hebben we 112 gebeld. Toen de brandweer kwam werd er een veel te hoge concentratie aan koolmonoxide gemeten. De oorzaak bleek te liggen in nieuwe verwarmingsketels, die bij de renovatie niet goed waren aangesloten. Hierdoor kwamen de rookgassen in het ventilatiesysteem terecht en daarmee dus ook in alle appartementen. Dat leverde een heel gevaarlijke situatie op. Als ik niet was gewaarschuwd door de CO-melder, had ik dit misschien niet meer kunnen navertellen, aangezien je koolmonoxide niet proeft, ziet en ruikt".

Voorkom CO-vergiftiging: schaf een CO-melder aan
Gelukkig hebben net als Can steeds meer mensen naast rookmelders ook een koolmonoxidemelder (CO-melder) in huis. Een CO-melder waarschuwt je als er koolmonoxide in je woning vrijkomt, bijvoorbeeld door een verkeerd aangesloten CV-ketel. Hierdoor kunnen jij en je huisgenoten op tijd naar buiten gaan en voorkom je een CO-vergiftiging. Het aanschaffen van een koolmonoxidemelder is een relatief kleine investering. Voor een paar tientjes heb je al een CO-melder. Ook het ophangen in huis kun je vrij eenvoudig doen. Wil je niet schroeven, koop dan handige magneetstrips.

Ventileer – controleer – alarmeer
Wat kun je zelf doen om CO-vergiftiging te voorkomen?
1. Ventileer: laat altijd een rooster of raam op een kier open staan.
2. Controleer: laat je verbrandingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
3. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond.

Ook kun je een speciale online adviestool over koolmonoxidevergiftiging raadplegen via www.CO-wijzer.nl. Beantwoord een paar eenvoudige vragen en ontvang direct persoonlijk advies over hoeveel CO-melders je nodig hebt én waar je deze wel of juist niet moet plaatsen.

WhatsApp je vragen over koolmonoxide
Heb je vragen over koolmonoxide? Stuur een WhatsApp bericht naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons ook bellen op 088 878 1000 of e-mailen via voorlichting@vru.nl. Volg Veiligheidsregio Utrecht op Facebook en Instagram om regelmatig tips te ontvangen.

Delen