Hulpdiensten extra alert op natuurbrand van 8 tot en met 16 augustus 2020

  • Utrecht
  • 07 augustus 2020

De brandweer en natuurbeheerders zijn van 8 tot en met 16 augustus extra alert geweest. Door aanhoudende droogte was de kans op een snel uitbreidende natuurbrand hoog of zeer hoog. In de provincie Utrecht gold daarom vanaf zaterdag 08 augustus fase 2 voor natuurbranden.

AANVULLING 17 augustus 2020: Per 17 augustus is het natuurbrandrisico verlaagd naar fase 1. De weersverwachtingen en de meetwaarden voor droogte in de natuur geven aan dat de kans op natuurbrand momenteel normaal is.

Wat betekent fase 2 voor mij?
Met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het aan te raden om drukte te vermijden. Ga je toch de natuur in, houd er rekening mee dat sommige gemeenten en natuurbeheerders extra maatregelen hebben kunnen getroffen om bezoek aan de natuur te ontmoedigen.

Het is de afgelopen weken weer flink droger geworden in de natuur met de aanhoudende warmte. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag.

Ga je de natuur in, houd dan rekening met het volgende:

  • Wees extra alert met vuur in de natuur. 
  • Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn momenteel verboden.
  • Meld verdachte zaken meteen via 112.

Extra materieel en personeel
Als er een brand uitbreekt, zet de brandweer in de provincie Utrecht extra materieel en personeel ter plaatse in. Het patrouillevliegtuig van de brandweer, Charly, voert verkenningsvluchten uit op zoek naar mogelijke brandhaarden.

Meer informatie
Meer informatie over de fasen van natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl. Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen of wat je moet doen als er een natuurbrand uitbreekt lees je op www.brandweer.nl. Heb je nog vragen, neem dan contact op met je gemeente.

Wat betekent fase 2 voor mij?

1

Mag er in bos of natuurgebied worden gerookt?

Roken is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Gooi sigarettenpeuken, al dan niet brandend nooit weg.  In sommige gebieden kan in deze fase een rookverbod gelden. Controleer daarom altijd de plaatselijke regelgeving.

2

Is barbecueën in een natuurgebied of op een recreatieterrein toegestaan?

Barbecueën op vaste brandstoffen  zoals hout of briketten is niet toegestaan. Sommige terreinbeheerders staan barbecueën op gas wel toe. Gebruik altijd  goedgekeurde flessen, slangen en koppelingen. Houdt altijd een blusmiddel bij de hand.

3

Mag ik een vuurkorf stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?

Het stoken van een vuurkorf  wordt in droge periodes sterk afgeraden.  Maar de terreinbeheerder bepaalt wat wel of niet is toegestaan. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

4.

Mag ik een kamp- of vreugdevuur stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein?

Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden en is alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend door de gemeente. In de meeste gemeenten wordt een verleende vergunning geschorst bij fase 2 op natuurbrand en is stoken niet toegestaan. Controleer daarom de website van uw gemeente

Voor het stoken van vuur in een buitenkachel, tuinhaard, vuurkorf, vuurpot, barbecue of gelpot is toestemming van de terreinbeheerder nodig.

Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

 

 

Delen