Praktijkonderzoek naar rookverspreiding in Oudewater

  • Oudewater
  • 10 april 2019

In voormalig woon-zorgcentrum Schuylenburcht in Oudewater doen Brandweer Nederland en de Brandweeracademie in samenwerking met de VRU, de gemeente Oudewater en Woningcorporatie De Woningraat van 24 juni tot en met 6 juli praktijkonderzoek naar rookverspreiding. Met dit praktijkonderzoek hoopt Brandweer Nederland niet alleen meer inzicht te krijgen in de verspreiding van rook, maar ook in welke inzet van de brandweer het meest effectief is.

Onvoldoende kennis
Rookverspreiding blijkt vaak een groot probleem bij branden in soortgelijke gebouwen, bijvoorbeeld bij de brand in wooncomplex ’t Heycop in Breukelen. Er is echter nog onvoldoende kennis over hoe rook zich verspreidt en hoe dit kan worden beperkt. Als gevolg van rookverspreiding is er vaak sprake van evacuaties, gezondheidsschade en soms zelfs van dodelijke slachtoffers. Mede omdat het vaak om kwetsbare bewoners gaat, hebben deze incidenten veel maatschappelijke impact.

Uniek onderzoek
Het gebouw in Oudewater voldoet aan alle criteria om dit onderzoek goed uit te voeren. Zo bestaat het gebouw uit vier bouwlagen, heeft het inpandige gangen en is het voorzien van leidingschachten. Vanwege de nu nog ontbrekende kennis lijkt het een uniek onderzoek te worden met grote waarde voor verschillende partijen. Ook vanuit het buitenland wordt interesse getoond in het onderzoek. Zowel nationaal als internationaal zal het onderzoek bijdragen aan een veiliger woonomgeving.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over dit praktijkonderzoek op de website van het IFV. Via hun website en social mediakanalen word je op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Foto: De Woningraat

 

Delen