Over een muis die het altijd beter denkt te weten, zelfs beter dan de brandweer…

  • Utrecht
  • 05 juli 2019

Er was eens een Muis die in een groot bos woonde. Eigenlijk niet zo heel bijzonder, want er woonden veel meer dieren in dit bos. Wat wel bijzonder aan deze Muis was, was dat hij altijd alles beter dacht te weten. Of het nu ging over het weer van morgen of over de kleur van de bladeren. Muis wist het altijd beter.
Alle dieren in het bos wisten wel dat Muis zo was. Daarom zeiden ze vaak snel “je hebt gelijk Muis”, anders stond je soms uren met Muis te praten over wat bijvoorbeeld het lekkerste eten was. Volgens mevrouw Konijn waren dat wortels, maar Muis was het daar natuurlijk niet mee eens.

Gelukkig voor Muis (en de andere dieren) waren er ook leuke dingen aan Muis. Hij kon heel goed voetballen, de lekkerste taarten bakken en hij had altijd leuke ideeën. Zo ook vandaag. Na het voetballen had Muis een super idee. Eigenlijk wilden de andere dieren niet luisteren omdat hij maar bleef volhouden dat hij met voetballen had gewonnen. En dat terwijl hij met 13-0 had verloren! Het idee waar Muis nu mee kwam, was wel héél leuk.

Muis vertelde dat alle dieren elkaar een tijd niet zouden zien omdat het bijna zomervakantie was. Muis zou naar zijn familie aan het strand gaan, mevrouw Konijn ging naar de bergen en meneer Vos zou ook weggaan, maar wist nog niet waarheen. Muis stelde voor om een groot feest te organiseren voor alle dieren uit het grote bos met een barbecue en spelen in het meer. Iedereen vond het een geweldig idee!

Alleen mevrouw Bij vond het niet zo’n goed idee. Ze bleef maar roepen dat barbecueën in een droog bos niet slim is. “Straks brandt het bos af”, riep ze steeds. Niemand luisterde naar haar. Muis antwoorde dat er geen brand zou komen. “Ik neem stokbrood mee”, riep Haas. “Oh, de pindasaus moeten we niet vergeten”, zei de Uil. Mevrouw Bij riep nog harder om de anderen te waarschuwen. Totdat ze iets bedacht. Buiten het grote bos staat een brandweerkazerne. Daar hadden ze vast een oplossing. Het was een eind vliegen met haar kleine vleugeltjes dus ze moest opschieten om daar te komen.

Bij de kazerne aangekomen, vertelde mevrouw Bij hijgend tegen de brandweer dat de dieren wilden gaan barbecueën in het grote bos. “Muis heeft gezegd dat het niet gevaarlijk is, maar ik ben bang dat er brand uitbreekt.” De brandweermensen begrepen het probleem en gingen met mevrouw Bij mee naar de dieren in het grote bos.

Mevrouw Bij liet daar haar zoemer afgaan. Dat was voor de dieren het teken dat ze op de afgesproken verzamelplaats aan de rand van het bos moesten samenkomen. “Wat is er aan de hand?”, riepen alle dieren. “De brandweer wil jullie iets vertellen”, antwoordde mevrouw Bij. Sommige dieren waren een beetje bang voor de brandweer, maar ze luisterden wel naar wat de brandweer vertelde. Doordat het zo droog was, mocht je nu niet barbecueën in het bos. Een klein vuurtje kon bij deze droogte al snel een allesverwoestende brand worden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden en is dan moeilijk te bestrijden. Iedereen riep: “Straks brandt ons bos af. Dan gaan we maar niet barbecueën.” Op één iemand na: Muis. Hij wist het natuurlijk weer beter. Zelfs de brandweer wist Muis niet te overtuigen om niet te gaan barbecueën. Hoe moesten ze dit nu oplossen?

De brandweer kwam met allerlei ideeën wat ze wel veilig konden doen. Maar Muis moest en wilde alleen maar barbecueën, want dat hoorde bij de zomer vond hij. De brandweer begreep dat ook wel een beetje dus kwamen ze met een super goed plan. “Waarom komen jullie niet bij de brandweer barbecueën? Dan hoeven jullie niet in het droge bos te staan. Iedereen was enthousiast. Behalve Muis.
”Maar het zwemmen dan? Kunnen wij ook zwemmen bij jullie?” Nee dat kon natuurlijk niet. Nu was het wel zo dat de postcommandant naast de brandweerkazerne woonde en een opblaaszwembad in de tuin had staan. “Jullie zijn van harte welkom bij mij in de tuin!” Nu was Muis ook om. Dit was wel een heel speciaal feestje, barbecueën en zwemmen bij de brandweer!

En zo gebeurde het. Iedereen genoot met volle teugen. En wie het meest genoot? Je raadt het misschien al: dat was Muis. Hij wilde zelfs op de foto met een echte brandweerman en -vrouw.
De brandweer vond de komst van de dieren ook gezellig. De brandweer vertelde van alles over brandveiligheid. De dieren uit het grote bos mochten hen altijd om hulp en tips vragen. Eigenwijze Muis dacht dat dit alleen voor de dieren uit het grote bos was. Maar Muis zat er weer naast. De brandweer geeft ook aan anderen voorlichting over brandveiligheid. Kijk maar eens op www.brandweer.nl/voorlichtingbrandveiligheid

Zo waren ze een stuk (brand)wijzer geworden. En Muis? Hij had geleerd dat hij niet altijd gelijk had!

En zo leefde iedereen nog lang en (brand)veilig!

Delen