"De brandweer heeft mij gevormd"

  • Houten
  • 19 december 2019

Een jongen die opgroeit in een criminele buurt in Rotterdam, een beter leven wil en dat ook krijgt als zelfstandig ondernemer en vrijwilliger bij de brandweerpost in Houten. Ali el Bouchtoubi (31) komt van ver.

Ali voelt zich bij de Houtense brandweer als een vis in het water. Hij gaat niet alleen op incidenten af, maar is ook bestuurslid van de personeelsvereniging, zit in een speciaal team dat collega’s opvangt na ernstige incidenten en houdt zich bezig met diversiteit bij de brandweer. “Ik ben van ver gekomen. Als jongere zat ik middenin de drugswereld van de Rotterdamse wijk Overschie. Mijn vriendin raakte zwanger en dat werd het begin van een lange weg naar waar ik nu ben.”

Moeilijke periode
Ali beleeft zes jaar geleden een moeilijke periode omdat hij met alleen een vmbo-diploma moeilijk een baan kan vinden. Dan ziet hij een bericht in de krant waarin de Houtense brandweer vrijwilligers zoekt. Hij reageert, mag de opleiding gaan doen en rondt deze uiteindelijk succesvol af. Ali voelt zich als enige brandweervrijwilliger met een multiculturele achtergrond niet direct thuis, maar inmiddels is hij volledig onderdeel van het team. Hij ontwikkelt zich als brandweerman én als mens. “De brandweer heeft me gevormd. Ik kan beter tegen kritiek, verzin geen excuses meer als iets niet goed gaat. En als het over maatschappelijke onderwerpen gaat kan ik met mijn collega’s van mening verschillen, maar in de auto zijn we het altijd met elkaar eens.”

Zwaar maar mooi werk
Het werk is soms zwaar, maar mooi en het vervult hem met trots. Hij redt een hond uit een brandend huis. Hij kan tolken wanneer een Marokkaanse vrouw die hersenvliesontsteking heeft met een hoogwerker uit huis getakeld moet worden. Maar het loopt niet altijd goed af. Op een dag probeert hij een man te reanimeren die met zijn auto vol op een boom botste. De man redt het niet. “Dat is pittig, maar ik blijf zulke heftige gebeurtenissen niet met me meedragen. Je kan er met collega’s over praten, bij de brandweer word je ook heel goed opgevangen.”

Bruggenbouwer
Ali blijft zich ontwikkelen. Hij rondt de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening af en gaat als zelfstandig ondernemer aan de slag in de zorg. En ook binnen de brandweer verlegt hij zijn grenzen door zich te gaan bezig  houden met het onderwerp diversiteit. “Ik probeer de brandweer bekender te maken bij groepen mensen, vooral jongeren, met een andere culturele achtergrond. Ik beschouw mezelf als een bruggenbouwer die verschillende werelden dichter bij elkaar wil brengen.”

Hij hoopt uiteraard dat zijn inspanningen vruchten afwerpen. “Werken bij de brandweer is geweldig, je krijgt er veel voor terug. Ikzelf? Eigenwaarde.”

 

Delen