Voorkom brand door veilig stoken

  • Utrecht
  • 17 oktober 2018

Heeft u een houtkachel of haard, dan is het is belangrijk ieder jaar de schoorsteen te laten vegen. Een schoorsteenbrand kan ontstaan door verbranden van te nat hout en geverfd hout, een vogelnest in het kanaal, onverbrande roetdeeltjes die in het schoorsteenkanaal achterblijven, te weinig beluchting, verkeerde verhouding tussen de kachel en het kanaal en een beschadiging aan het rookkanaal.

De schoorsteenveger kan dit inspecteren. We raden aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).

In de provincie Utrecht was schoorsteenbrand brandoorzaak nummer 1 in 2016. Ieder jaar rukt de brandweer in Nederland zo’n 2.000 keer uit om een schoorsteenbrand te blussen. Met een stookseizoen van 7 maanden zijn dat zo’n 300 schoorsteenbranden per maand! Help schoorsteenbranden te voorkomen door de tips te lezen op www.brandweer.nl/brandveiligheid/kachel-en-schoorsteen

Te veel ongelukken met sfeerkachels en -haarden
Naast de gangbare verwarming zijn de sfeerkachels en –haarden meer in opkomst. Hierbij wordt als brandstof gebruik gemaakt van brandgel of bio-ethanol.

De meeste ongevallen vinden plaats tijdens het bijvullen van de brandstof, waardoor ernstige verbrandingen worden opgelopen. Lees meer over het gevaar van bio-ethanol.

Aanvullende tips

  1. Houd brandbare materialen zoals meubilair, kleding (wasgoed) of papier uit de buurt van een kachel of haard.
  2. Zet bij het stoken een raam op een kier, zodat er altijd aanvoer van frisse lucht is. Voor verbranding is zuurstof nodig. Bij de meeste haarden of kachels wordt hiervoor de zuurstof onttrokken uit de lucht die we in huis hebben.
  3. Ontstaat een schoorsteenbrand, blus met zand en NOOIT met water. Water verandert door de hitte in stoom. De schoorsteen kan deze druk meestal niet aan en is er een grote kans op scheuren of zelfs een explosie. Sluit de schoorsteenklep, sluit de luchttoevoer, bel 112 en ventileer de ruimte vanwege de koolmonoxide.

3 minuten is niks
Door maatregelen kan brand voor een groot deel worden voorkomen. Als het toch gebeurt: geef uzelf en anderen een kans door werkende rookmelders op te hangen en uw vluchtroute van tevoren te oefenen. Handel snel, want u heeft maar zo’n drie minuten...

Delen