Koolmonoxide is levensgevaarlijk

 • Utrecht
 • 01 februari 2018

Nog elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging. Brandweer Nederland en alle Veiligheidsregio's vinden dat dit moet stoppen. Loop jij risico op koolmonoxidevergiftiging? Doe de test!

 

schoorsteen.jpg

De oorzaak van overlijden door koolmonoxidevergiftiging is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet. Voor je het weet ben je bewusteloos. Bekijk hiernaast het filmpje.

 

Koolmonoxidemelder

Bij veel doe-het-zelf zaken zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Bij een te hoog percentage koolmonoxide laat de melder een luid alarmsignaal horen.

 

Logo stop co vergiftiging

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward en/of slaperig en krijg je een versnelde hartslag.

 

Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

  

Hoe kan je koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

 • Kijk kritisch naar het verbrandingstoestel.
 • Ventileer goed.
 • Plaats een koolmonoxidemelder.

 

Kijk kritisch naar het verbrandingstoestel

Of je nu een (bad)geiser, cv of gaskachel hebt: om het aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet je je ongerust maken?

 • Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een vakman bij een geel-oranje vlam.
 • Bevat het apparaat sporen van corrosie, roest of roet? Deze sporen wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Neem contact op met een vakman.
 • Is de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal intact en is het traject van dit kanaal zo verticaal mogelijk? Bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal verstoren de trek in het afvoerkanaal.
 • Zorg dat jouw verbrandingstoestel jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kun je aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Zorg ervoor dat je het werk laat uitvoeren door een vakbekwame monteur. Hierover kun je navraag doen bij UNETO-VNI: www.uneto-vni.nl/consumenten.
 • Vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), kunnen wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrandingsgassen. Neem contact op met een vakman.
 • Heb je een kolen- of houtkachel? Verwijder regelmatig de as. Wanneer de as tot aan het rooster komt, wordt onderaan niet meer geventileerd. De verbranding zal onvolledig zijn, met een groter risico op de vorming van koolmonoxide.
 • Aan het einde van de winter moet je de kachel zorgvuldig schoonmaken.
 • De schoorsteen moet één maal per jaar gereinigd worden. Op dat ogenblik moet ook de luchtdichtheid van de verbindingen nagekeken worden.

  

Voldoende ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heb je een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter. Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of klepramen volstaat.

 

Plaats een werkende koolmonoxidemelder

Deze waarschuwt je tijdig. Zie ook Waar moet een koolmonoxidemelder geplaatst worden?' voor de juiste plek. En kijk op de website van de Consumentenbond voor een lijst met veilige koolmonoxidemelders.

 

Jaarlijks laten controleren

Het is belangrijk een gastoestel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde gesloten geisers op de markt. Deze apparaten zorgen zelf voor voldoende zuurstof, zodat er nooit sprake kan zijn van koolmonoxidevorming.

 

Wat moet je doen bij koolmonoxidevergiftiging?

 • Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit.
 • Waarschuw jouw huisgenoten en ga naar buiten. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht.
 • Bel 112.
 • Raadpleeg een huisarts.

 

Meer informatie

Voor meer informatie bekijk de brochure 'De gevaren van CO' en hang de waarschuwingsdriehoek op.

Delen