Antoinette: ''Mensen hebben zich echt gehoord en gezien gevoeld''

  • Utrecht
  • 11 juni 2018

''Begin november 2017 ontstond er brand in een rijtjeshuis in de wijk Nijenheim in Zeist-West, precies onder de slaapkamer van de kinderen. De woning brandde volledig uit. Ook twee naastgelegen woningen moesten onbewoonbaar worden verklaard. Je kunt het gerust een zegen noemen dat het gezin tijdig werd gewekt door de rookmelder. Zij zijn uit het slaapkamerraam geklommen en werden buiten opgevangen door een buurvrouw. Een heldendaad, want de vlammen sloegen al uit de woning. De brandweer was snel ter plaatse en ook een OVD-Bevolkingszorg van de gemeente werd opgeroepen, een collega van mij.

Na zo’n ernstig incident moet er natuurlijk veel nazorg worden geregeld. Daar begin je nog dezelfde dag mee. We proberen echt maatwerk op wijkniveau te leveren, samen met wijkteam (politie, MeanderOmnium en woningcorporaties), Sociaal Team en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en ook heel intensief met de brandweer. Samen met de postcommandant en de toenmalige wijkwethouder ben ik later op bezoek gegaan bij de getroffen gezinnen in hun tijdelijke woning. Bosje bloemen mee en voor alle zekerheid ook een vaas. Mensen zitten met heel veel vragen. Wat was de oorzaak van de brand? Wat heeft de brandweer precies gedaan?

Uit dit incident blijkt maar weer dat de bedoeling vanuit gemeente en brandweer niet veel verschilt. Mensen hebben zich echt gehoord en gezien gevoeld. Daar zit voor ons als gemeente de meerwaarde van de samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht.

Voor de brandweer is het belangrijk dat ze zichtbaar zijn in de wijk. Ze doen veel meer dan preventie en alleen blussen. Een ouder echtpaar vond het ongelooflijk attent dat de postcommandant later kwam controleren of hij niet te veel troep had achtergelaten met zijn vieze schoenen. Daar gaat het ons om: nabijheid, dat je laat zien dat je er voor ze bent.''

Antoinette is Wijkmanager en Officier van Dienst Bevolkingszorg bij de gemeente Zeist.

Veiligheidsregio Utrecht vindt het belangrijk om te luisteren naar de verhalen van mensen, die ons de afgelopen jaren zijn tegengekomen. Op moeilijke, uitdagende of mooie momenten. Mensen die in onze regio wonen, of met ons samenwerken. We doen ons werk immers voor hen. Heb je zelf ook een bijzonder verhaal? Neem contact op met communicatie@vru.nl .

AntionetteVanDijck

Delen