post.jpg

Post Amersfoort-Noord

Amersfoort-Noord

Welkom bij Post Noord!

Voor Post Noord hebben wij ook een eigen website. Deze kun je hier vinden.

Eind jaren 80 werd Amersfoort een zogenaamde  groeistad. Vooral in Amersfoort noord is er veel nieuwbouw gepleegd. De posten in de omliggende dorpen Hoogland en Hooglanderveen zijn toen opgeheven. Vanaf dat moment  wordt de brandweerzorg voor Amersfoort noord vanaf post Amersfoort noord gedaan. De post is geopend in 1992 op 17 april. De kazerne is ontworpen door de Amersfoortse stadsarchitect Bob Dogger en dateert van 1992. Hij werd op een zodanige plaats gebouwd dat de toen nieuwe wijk Kattenbroek goed te bestrijken was.

De post bedient het volgende uitrukgebied: De oostelijke helft van de wijk Nieuwland, de wijk Kattenbroek, het noordelijke deel van de wijk Zielhorst, de industrieterrein Calveen, het gehele gebied noord van de A1 , waarin onder andere de wijk Vathorst, de kern Hooglanderveen en delen van de rijksweg A1.

Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en gedurende deze periode is de post op vele manieren in gebruik. Hieronder volgt een overzicht van de 'gebruikers' van de post.

Onze post bestaat volledig uit vrijwilligers. Op dit moment 30. Het leuke van een vrijwillige post is dat de achtergrond van iedereen verschillend is. Qua leeftijd zijn er collega’s van begin 20 tot in de 50, die zelf ook nog elders bij de brandweer werken,  die een eigen bedrijf hebben, die werken in de IT, in de bouw, of in het onderwijs. Dat maakt het vak van Brandweerman/vrouw zo leuk. Iedereen neemt z’n eigen kennis en ervaring mee en past dat ook toe binnen de Brandweer. Denk aan experts op het gebied van groenvoorziening die hun hand niet omdraaien voor het vellen van een grote boom tijdens een storm, en daar direct ook extra uitleg aan de andere collega’s geven zodat we nog meer leren dan waar onze normale training al in voorziet.

Brandweerpost Amersfoort-Noord heeft een onofficiële website en accounts op sociale media. Deze worden bijgehouden op persoonlijke titel en vertegenwoordigen niet de mening of visie van Veiligheidsregio Utrecht. Brandweerpost Amersfoort-Noord is te vinden op:

Website

Facebook

Instagram

Amersfoort-Noord
Het Hofslot 1
3823 VV Amersfoort
088-8781000

Website

Wij van Post Noord hebben ook onze eigen website waar je meer kunt vinden over onze post, onze mensen en diverse blogberichten die online komen. Hier kun je je ook opgeven als vrijwilliger voor onze post.

Hoe wij werken

Ploegindeling

Onze post werkt met vier ploegen: 131, 132, 133 en 134. Elke ploeg bestaat gemiddeld uit acht personen. Twee chauffeurs, twee bevelvoerders en vier manschappen. Zo kunnen de personen verschillende rollen invullen en hebben we altijd een reserve mocht het nodig zijn.

Elke ploeg heeft een keer in de vier weken dienst volgens een vast rooster. Wij hebben dus geen vrije opkomst als de pieper gaat. Op deze manier heeft iedereen de mogelijkheid zijn of haar bijdrage aan de maatschappij te leveren als de pieper af gaat. Er is een uitzondering, dat is bij een AED uitruk. Dan krijgen we postalarm en komt iedereen op. Bij drie personen gaan we rijden richting het incident.

Oefenploegen

Wij oefenen elke dinsdagavond. Wij doen dat met drie oefenploegen. Onze vier uitrukploegen worden elk kwartaal verdeeld zodat we steeds weer met andere collega's blijven samenwerken. Vanuit de afdeling OTO (Ondersteuning Training & Opleiding) krijgen wij oefenroosters waarin verschillende trainingen en oefeningen instaan om onze geoefendheid op peil te houden. De oefeningen draaien we zelf als oefenleiders. 

Naast het oefenen op de dinsdagavond zijn wij ook regelmatig bezig op andere avonden en in het weekend. Denk aan het leren werken met een Ladderwagen, het helpen van aspiranten met hun leerwerkplek opdrachten en diverse andere dingen. 

Vrijwilligers

Op onze post werken alleen vrijwilligers. Op dit moment is er een wachtlijst voor vrijwilligers. Dat betekent niet dat je je niet kunt opgeven. Dan zetten wij je op de lijst en word je geïnformeerd over voorlichtingsavonden en wanneer er weer plekken beschikbaar komen.

Een paar belangrijke punten: leden van de vrijwillige brandweer moeten binnen een bepaalde tijd bij de brandweerkazerne kunnen zijn. Denk hierbij aan een groot deel van Vathorst, Hoogland, Nieuwland, Kattenbroek en Zielhorst. De minimale leeftijd van instroom is 18 jaar. Een medische keuring en het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) maken deel uit van de selectieprocedure.

Ons materieel

Andere brandweerlocaties in de buurt

Delen