Kom jij ons team versterken?

Vacature brandweervrijwilliger

Wij zoeken enthousiaste brandweermannen en -vrouwen!

Voor de vrije instroom zoeken wij mensen die wonen en/of werken in de omgeving van de betreffende kazernes. Je kunt binnen enkele minuten na alarmering op de kazerne zijn voor een uitruk. Met name mensen die overdag beschikbaar zijn om uit te rukken, nodigen wij van harte uit te solliciteren.

Voor de kazernes Almelo en Hengelo Centrum zoeken we mensen die meedraaien in de kazernering. Hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend op de kazerne. Je hoeft hiervoor dus niet in de buurt van deze kazernes te wonen!

Brandweerduiker
Binnen Brandweer Twente zijn we, naast de functie voor manschap, ook op zoek naar vrijwilligers die brandweerduiker willen worden. Het spoedeisende duiken organiseren we vanuit Almelo. Duiken is een intensieve taak van ons brandweervak. Voor duikers geldt dan ook een specifieke aanstellingskeuring, de duikmedische inkeuring. Om een goed beeld te krijgen van brandweerduiken kijk je op de pagina 'waterongevallen' of bekijk onze duikfilm. Indien je interesse hebt in de duiktaak, vermeld dit dan in je motivatie.

Almelo
Brugstraat 6
7607 XG Almelo
088 256 7000

Werkzaamheden
Onze brandweermannen en -vrouwen zijn continu in de weer om gevaren te voorkomen, te beperken of te bestrijden. Hierbij komen we niet alleen bij brand in actie maar bijvoorbeeld ook bij ernstige verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk levens kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is: als je een oproep krijgt rekenen we op je, ook overdag! Er is dus wel een opkomstverplichting. Het is daarom belangrijk dat je werkgever akkoord is met het uitrukken als vrijwilliger bij de brandweer. Daarnaast heb je wekelijkse oefenavonden en ben je verplicht de vakopleiding Manschap A te volgen.

Competenties en functie-eisen

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie;
  • Je kan goed mondeling communiceren;
  • Je kan goed samenwerken;
  • Je neemt initiatief en handelt doelbewust;
  • Je toont flexibiliteit en stressbestendigheid;
  • Je kan de brandweerkazerne binnen enkele minuten bereiken van je woon- en of werkadres (m.u.v. Almelo en Hengelo Centrum, in verband met kazernering);
  • Je neemt 1 maal per week deel aan de oefenavond.

Organisatie
Brandweer Twente is een brandweerkorps waar veel ruimte is voor vernieuwing, ondernemerschap, teamwerk en persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie die 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar klaarstaat om onze Twentse burgers te helpen. Als we voor een incident of calamiteit gealarmeerd worden gaan we zo snel mogelijk naar de locatie om hulp te verlenen en de schade zoveel mogelijk te beperken.

Ons aanbod
De bestaande rechtspositieregeling en vergoedingsregeling voor vrijwilligers (hoofdstuk 19 CAR-UWO) bij de brandweer, is van toepassing. Voor zowel oefen- als uitrukuren ontvang je een vergoeding. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding. In de brochure 'Vrijwilliger worden bij Brandweer Twente' vind je meer informatie over de vergoedingen.

Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, ga je de opleiding Manschap A volgen, deze wordt door Brandweer Twente betaald. De avondopleiding duurt circa 2 jaar en de dagopleiding ca. 1 jaar. De opleiding voor vrijwillige- en beroepsbrandweermensen is qua inhoud gelijk, dat geldt ook voor de behaalde diploma’s. Tijdens je opleiding worden theorie en praktijk afgewisseld.

Solliciteren
Je kunt begin 2019 weer solliciteren voor de vacature brandweervrijwilliger.
De sollicitatiegesprekken vinden plaats in het voorjaar van 2019. Een selectiedag maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. Als je het selectietraject goed doorloopt, kun je in het najaar van 2019 starten met de opleiding Manschap.

Informatiebijeenkomst
Wil je graag eerst meer informatie voordat je definitief solliciteert? Ook organiseren wij t.z.t. een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. Je kunt je hiervoor aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Ook organiseren veel kazernes lokale informatieavonden, hier kun je alvast in contact komen met de kazernecoördinator en het korps. Kijk op de pagina 'kazernes' voor contactgegevens van de kazernes. 

Vrijwilliger worden

Je hebt interesse om vrijwilliger te worden bij Brandweer Twente. Wat houdt het brandweervak nu eigenlijk in? Hoe word ik vrijwilliger? Wat wordt van mij verwacht en wat mag ik van Brandweer Twente verwachten?

Een werknemer als vrijwilliger

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de brandweer in onze regio. Wanneer onze burgers hulp nodig hebben, rekenen zij op de vrijwilligers. De brandweer heeft omgekeerd uw hulp en medewerking nodig bij het beschikbaar stellen van vrijwilligers.
IMG_2405web.jpg
Wij gebruiken cookies