Kom jij ons team versterken?

Brandweervrijwilliger

Vrijwilliger bij de brandweer
Twee keer per jaar organiseren wij een wervingscampagne voor het aantrekken van nieuwe brandweervrijwilligers. De volgende wervingscampagne start op 26 augustus 2019, maar de vacature staat al open dus je kunt al solliciteren via het oranje blok aan de rechter zijde. Ook ben je van harte welkom om eens te gaan kijken bij de kazerne in de buurt waar je woont of werkt. Neem geheel vrijblijvend alvast contact op met de kazernecoördinator om een afspraak te maken. Hier vind je de contactgegevens van onze kazernecoördinatoren. 


“Als 'vrijwilliger' ontvang je een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitrukuren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding."

Wil je meer weten over het werken als vrijwilliger bij de brandweer, lees dan onderstaande door en bekijk alvast de informatie aan de rechterzijde van deze pagina. 

Hengelo Centrum
Lansinkesweg 59
7553 AE Hengelo OV
088 256 7000

Vacatures bij 22 kazernes
Momenteel hebben wij voor de volgende kazernes ruimte voor nieuwe en gepassioneerde vrijwilligers: Almelo, Boekelo, Borne, De Lutte, Delden, Den Ham, Diepenheim, Enter, Goor, Haaksbergen, Hengelo Centrum, Hengelo Noord, Holten, Losser, Markelo, Oldenzaal, Ootmarsum, Tubbergen, Vriezenveen, Vroomshoop, Weerselo en Wierden.

Vooral mensen die overdag beschikbaar zijn om uit te rukken, nodigen wij van harte uit te solliciteren. Dat kan doordat je van je werkgever overdag weg mag voor een uitruk, of doordat je een werkrooster hebt waarbij je regelmatig overdag vrij en beschikbaar bent voor de brandweer.

  • Voor de kazernes Almelo en Hengelo Centrum geldt het kazerneringsprincipe; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend op de kazerne. Je hoeft hierbij niet in de omgeving van de kazerne te wonen en te werken, wel moet het voor je mogelijk zijn om de kazernediensten in een rooster mee te draaien
  • Voor de overige kazernes is het vrije instroom principe van toepassing; hierbij kun je binnen enkele minuten na alarmering op de kazerne zijn voor een uitruk.

Voor de kazerne Almelo zijn wij, naast de functie voor manschap, ook op zoek naar vrijwilligers die de duikersrol willen vervullen. Indien je hier interesse voor hebt, vermeld dit dan in je motivatie.

Wat ga je doen
Wij richten ons op het voorkomen, beperken of bestrijden van gevaren. Hierbij komen onze brandweermannen en -vrouwen niet alleen bij brand in actie, maar bijvoorbeeld ook bij ernstige verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk levens kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

Wat vragen we van jou

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Omdat het werk veel tijd en inzet kost, vragen wij een grote motivatie;
  • Je hebt een goede gezondheid en conditie;
  • Samenwerken doe je van nature, je kunt werken in teamverband en beweegt je makkelijk tussen je collega’s, waarbij je initiatief durft te tonen en doelbewust handelt;
  • In stressvolle situaties weet jij je hoofd koel te houden;
  • Je kan de brandweerkazerne in de buurt van je woon- en/of werkadres binnen enkele minuten na alarmering bereiken, bij voorkeur ook overdag. Dit geldt niet voor Almelo en Hengelo Centrum, waar we van je verwachten dat je in verband met kazernering in een rooster mee kunt draaien.
    Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is: Wij verwachten van je dat je zoveel als mogelijk opkomt bij een alarmering, de vakopleiding Manschap volgt en dat je aanwezig bent op de wekelijkse oefenavonden.  

Wat hebben wij voor jou
Voor jouw enthousiasme en inzet krijg je veel terug; actie, voldoening, persoonlijke ontwikkeling, betrokken collega’s en dankbare burgers.

Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, ga je de opleiding Manschap A volgen. De avondopleiding hiervan duurt circa 2 jaar, de dagopleiding circa 1 jaar. De opleiding bestaat afgewisseld uit  theorie en praktijk en wordt betaald door Veiligheidsregio Twente. Je ontvangt een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitrukuren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.

Meer weten?
Meer informatie over deze functie kun je krijgen bij de lokale kazernecoördinator. Voor contactgegevens klik hier. Rechts van deze tekst vind je een brochure met uitgebreide informatie over werken als brandweervrijwilliger en het selectietraject. Rechts staan ook onze wervings- en organisatiefilm. Meer informatie over de procedure kun je verkrijgen bij Saskia Bongaerts, consulent HR via s.bongaerts@brandweertwente.nl.

Informatieochtend
Wil je graag meer informatie en ervaren wat het werk inhoudt? Op zaterdag 7 september 2019 organiseren wij een informatieochtend voor belangstellenden. Je kunt je hiervoor aanmelden via het rode blok aan de rechterkant. Ook organiseren veel kazernes lokale informatieavonden, hier kun je alvast in contact komen met de kazernecoördinator en de lokale kazerne.

Sollicitatie
Je kunt tot en met 15 september 2019 solliciteren op deze functie door gebruik te maken van deze link of het oranje blok rechts bovenaan deze pagina. 

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 40 en week 41. We vragen je daar alvast rekening mee te houden. Een selectiedag maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure en vindt plaats op 1 of 2 november 2019.Delen