Hoe past de brandweer in jouw leven?

We zijn aan tafel geschoven in Goor, bij de familie Averdijk. Vader Jan (60), zoons Nick (27) en Huub (26) hebben een actief bestaan binnen de kazerne van Goor, maar ook bij Brandweer Twente.

Vader Jan is komend jaar 30 jaar brandweerman en actief als manschap en chauffeur. Daarnaast is hij vestigingsdirecteur bij Autobedrijf Broekhuis in Rijssen. Zoon Huub is sinds drie jaar vrijwilliger en draait sinds anderhalf jaar in de beroepsdienst in Almelo als manschap/duiker en medewerker Vakbekwaamheid/Beheer & Techniek. Nick is sinds negen jaar repressief en is manschap, chauffeur en bevelvoerder. Nick is werkzaam bij Repressie team Operationele Voorbereiding.

Zijn er incidenten die jullie samen hebt meegemaakt?
“Met z’n drieën komt niet zo vaak voor. Het meest spectaculaire dat we samen hebben meegemaakt is waarschijnlijk een buitenbrand. Afzonderlijk zitten we wel vaker met elkaar op de uitruk.” Zo zijn Huub en Jan afgelopen jaar betrokken geweest bij een maïskuilincident waarbij de boer in aanraking was gekomen met de nitreuze dampen en daar behoorlijk last van had. Eén van de meest bijzondere gezamenlijke meldingen volgens Jan was dat hij erbij was toen Nick zijn eerste incident had met een dodelijk slachtoffer. Er was een automobilist het kanaal ingereden en de auto werd pas na twee weken gevonden door een speciaal team van vrijwilligers die op zoek gaan naar vermiste personen.

Verschillen/overeenkomsten ten opzichte van vroeger
Zo lang lopen Nick en Huub nog niet bij de brandweer, maar Jan geeft aan dat de brandweer veel professioneler is geworden. Bijvoorbeeld in de aanname- en selectie-eisen. In het verleden werd in Goor gestemd op nieuwe mensen die lid wilden worden. Nu zijn er meer gesprekken en is er een selectiedag. “Niet alle veranderingen zijn dus zo slecht. Eén van de overeenkomsten, ondanks de veranderde selectie, is dat men nog steeds in alles voor elkaar klaar staat.”

Samen uitrukken, is dat anders?
“Bij een uitruk samen let je altijd meer op elkaar!” Maar Jan geeft aan dat met name de uitrukken waar één van de jongens bij is en hijzelf niet, het lastigst zijn. “Soms krijg je mee hoe een uitruk verloopt, maar je hebt er zelf geen invloed op. Er was eens een instorting bij een woningbrand, ik ben daar gaan kijken omdat Nick erbij was. Op een gegeven moment kwam het dak naar beneden, terwijl Nick binnen was. Dan slaat je hart wel een slag over.”

Wat is de invloed op 't gezin?
“Het is vooral lastig wanneer je iets gepland hebt”, zegt Lenie, de vrouw van Jan. “Bijvoorbeeld als net de BBQ is aangestoken en er visite is en op dat moment de pieper gaat. Dan is iedereen ineens vertrokken en daar zit je dan alleen met de visite.” Een ander voorbeeld van Lenie is de enorme sneeuwval van 2005, waarbij hun eigen dak doorhing door de grote hoeveelheid sneeuw. “De brandweerman des huizes was weg om anderen te helpen en ik was afhankelijk van de buren.” Ook noemt ze de ramp in Enschede. Op het moment van de explosie was Lenie aan het werk in ziekenhuis Enschede en werd Jan met de brandweer opgeroepen om te ondersteunen. Op dat moment stapte de rest van de familie (ooms en tantes) naar voren om de kinderen op te vangen.

Zou je het brandweervak anderen aanraden?
Jan antwoord enthousiast: “Ik zou het mensen zeker aanraden. Dat is zelfs zo goed gelukt dat we met de familie een complete tankautospuit kunnen vullen! Naast ons gezin zijn er namelijk nog drie neven actief bij de brandweer, daarvan zitten er twee in Almelo en één in Almere.”

Averdijk 3

Delen