Maaike gaat daarheen waar iedereen wegloopt

Maaike draait al 13 jaar mee als vrijwilliger bij Brandweer Twente in Hengelo. Het lijkt een hele opgave, zeker naast haar gezin met drie kinderen en haar werk als fysiotherapeut. “Ik krijg er zoveel energie van!” vertelt ze enthousiast. “Het gevoel dat je iets voor de samenleving kunt betekenen is fantastisch!”

“Kijk, hier brengen we onze tijd door als we dienst hebben en niet hoeven uit te rukken”, zegt Maaike, terwijl ze een kop koffie voor ons inschenkt. In de ruimte is een keuken, een lange tafel met stoelen om aan te eten en rond een televisie staan relax-stoelen. “In het weekend koken we meestal zelf, maar door de week laten we ook wel maaltijden komen.”

Maaike vertelt dat ze op een gegeven moment onvoldoende uitdaging vond in haar werk als fysiotherapeut en collega’s om zich heen miste. Twee vrienden die bij de brandweer werkten maakten haar enthousiast.

Blindelings vertrouwen

Eerst moet je natuurlijk wel een opleiding volgen. Daaraan voorafgaand vindt een gesprek en een selectiedag plaats. De beoordelaar neemt een psychologische test af en bekijkt of je wel goed in een groep kunt werken. “Dat is natuurlijk erg belangrijk, we moeten blindelings op elkaar kunnen vertrouwen als het erop aan komt.” Op de selectiedag wordt ook getest of je het allemaal fysiek aankunt. “Je hoeft beslist geen topsporter te zijn hoor, maar een goede conditie is wel van belang”, vertelt Maaike.

Na het eerste jaar, waarin je alle kennis opdoet voor ‘brandbestrijding’, kun je al ingeroosterd worden. Een doordeweekse dienst begint om 18.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 7.00 uur. Zo’n slaapdienst is trouwens alleen op de kazerne in het centrum aan de orde. Daar zijn 24 uur per dag brandweermensen aanwezig. Word je ingezet via de kazerne in Hengelo Noord, dan kom je gewoon vanuit huis als je pieper gaat.

Zware kleding

“Iedereen heeft hier een eigen slaapkamer met badkamer”, laat Maaike ons zien op de rondleiding. Bij een melding stormen ze allemaal hun bed uit naar de kleedkamer. Daar doen ze zo snel mogelijk hun beschermende kleding aan. Als we horen dat het hele tenue totaal bijna 20 kilo weegt, begrijpen we in één klap de eis van een goede conditie.

In het tweede jaar van de opleiding leer je alles over ‘technische hulpverlening’. Daarbij moet je denken aan het openknippen van auto’s en dergelijke. Als je dat jaar met goed gevolg aflegt, heb je je diploma Manschap A.

Vervelen? Echt niet

Op de vraag of ze zich tijdens een dienst niet verveelt, begint Maaike hartelijk te lachen. “Nee hoor, helemaal niet. We oefenen met bijvoorbeeld nieuw materiaal en elke shift worden de wagens gecontroleerd. Verder moet er natuurlijk gegeten worden. Dat doen we altijd samen, ook in de ochtend met het ontbijt. Verder kunnen we sporten en om te ontspannen is er de televisie en een playstation. Bovendien gaan we op tijd naar bed om fit te zijn voor een eventuele uitruk.”

En als ze’s nachts moeten uitrukken en Maaike de volgende ochtend weer naar haar andere werk moet, dan gaat ze ‘gewoon’ door. “Ja zeker, je moet wel doorzettingsvermogen hebben.”

‘We zijn hier een tweede familie met elkaar’

“De brandweer is een prettige werkgever.” zegt Maaike trots. “Je krijgt kansen om jezelf te blijven ontwikkelen.” Zo werkt ze sinds kort ook als centralist bij de meldkamer 112 en is ze lid van het collegiaal opvangteam. Dit team ondersteunt collega’s na een heftige ervaring. “Natuurlijk maken we ook hele nare situaties mee, maar die verwerken we samen. We zijn hier een tweede familie met elkaar!”

Voor meer informatie over het worden van een vrijwilliger bij de brandweer bekijk je de pagina 'Werken bij Brandweer Twente'.

Bron: Marjan Scheer - Indebuurt.nl

Maaike.jpg

De brandweer is een prettige werkgever, je krijgt kansen om jezelf te blijven ontwikkelen.

  • Maaike Leusenkamp Maaike Leusenkamp

Delen