Hoe past de brandweer in jouw leven?

We praten met Dennis. Hij woont samen met Henrieke, zijn twee zoontjes (een derde op komst) in Wierden. Onlangs is hij begonnen aan de opleiding bevelvoerder. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag wedstrijden van FC Twente, houdt hij van uitgebreid barbecueën of drinkt hij gezellig een biertje met vrienden.

Wat doe je voor werk?
Ik ben begonnen in de isolatiebranche en van daaruit besloten om voor mezelf te beginnen. Zo’n acht jaar geleden heb ik EnergieControl opgericht, met aanvankelijk alleen als doel om isolatiewerk uit te voeren. Om de klanten beter te kunnen bedienen, zijn we ook zonnepanelen gaan leveren en monteren. Wat later is de bedrijfsdivisie ‘Milieu Control’ voor de sanering van asbest opgericht. Met een team van inmiddels 65 personen groeien we uit ons jasje en zijn we bezig met nieuwbouw.

Hoe verloopt de combinatie met het brandweerwerk?
Dit is goed te doen. Vanwege mijn ondernemerschap kan ik flexibel zijn als de omstandigheden daar om vragen. Wat dat betreft beheer ik mijn eigen agenda. Daarbij heeft de brandweer voor mij een hoge prioriteit. Het is niet iets wat je er zo even bij doet heb ik gemerkt. Zeker niet als je er ook nog eens een opleiding tot bevelvoerder bij volgt. Maar ik mag het allemaal graag doen. Ik kan bij vrijwel alle oefeningen aanwezig zijn. Vanuit huis lukt het me vaak om mee te kunnen met een uitruk. Vanaf de bedrijfslocatie kom ik vaak te laat. Maar dat is een goed teken, want dat betekent dat er genoeg andere collega’s zijn opgekomen.

Beschik je door je werk over specifieke kennis die bruikbaar is tijdens het repressieve brandweerwerk?
Ja, door mijn kennis herken ik snel asbest of verdacht materiaal. Onbewust heb ik een grote focus hierop. Het is in de praktijk dan ook al een paar keer voorgekomen dat ik de bevelvoerder of ploeg kan wijzen op de aanwezigheid van asbest. Dit wordt goed ontvangen door de brandweercollega’s. Daarnaast beschik ik uiteraard over de nodige kennis over PV-installaties. Deze kennis heb ik alleen nog niet in de praktijk kunnen brengen bij een incident.

Beschik je door je werk over specifieke kennis die bruikbaar is binnen andere sectoren van Brandweer Twente?
Het is natuurlijk flauw om te zeggen dat ik graag alle kazernes van Brandweer Twente zou willen voorzien van zonnepanelen. Maar voor vakbekwaamheid zou ik best wel graag wat willen betekenen daar waar het gaat om PV-installaties en/of asbest. Een aantal collega’s binnen vakbekwaamheid is hier ook wel van op de hoogte, maar tot zover is mijn rol daarin nog niet nodig geweest. Misschien dat dit in de nabije toekomst alsnog het geval wordt. Het lijkt me trouwens sowieso wel erg leuk om structureel instructie te geven binnen Brandweer Twente, al heb ik daar momenteel onvoldoende tijd voor.

Wat brengt de toekomst?
Ik ben erg blij met de combi die ik nu heb met mijn werk/onderneming en Brandweer Twente. Een combinatie die zich ook op andere manieren nog eens uit. Zo heb ik in het recente verleden bij meerdere brandweercollega’s mijn producten en diensten mogen leveren. Ik hoop dat ik deze combinatie dan ook nog lang zo kan vasthouden.

Dennis3
Dennis1
Dennis2

Delen