Het verhaal van Pym de Heer

Verpleegkundige Pym is ook brandweervrouw

Pym (29) werkt als verpleegkundige op de trauma afdeling van een ziekenhuis en heeft als hobby haar werk als vrijwilliger bij de brandweer. Ze vindt het een dusdanig leuke hobby dat ze er helemaal voor gaat. Die adrenaline kick geeft haar voldoening. Ze is een stoer type en als vrouw tussen de mannen voelt ze zich wel op haar gemak. Niet lullen maar poetsen. Geen gedoe en flauwe humor, daar past ze wel tussen. Het kameraadschap was iets wat ze direct ervaarde. Ze voelt zich enorm welkom.

Na HBO-V opleiding vrijwilligerswerk zoeken

“Na mijn HBO-V opleiding, wilde ik graag vrijwilligerswerk gaan doen. Maar ik wist niet precies wat ik wilde. Een bekende zei tegen me: “de vrijwillige brandweer is echt iets voor jou! Je kan gewoon een avond gaan kijken”. Dat heb ik gedaan en ik kon diezelfde avond meedoen met een oefening. Ik vond het meteen interessant en leuk. Ondertussen heb ik de twee jaar durende opleiding voor Manschap bijna afgerond. Nog een paar maanden te gaan. Als ik er op terugkijk, was het een mooie tijd. Iedereen is nieuw. Je begint allemaal op hetzelfde niveau. Je ziet elkaar groeien en je doet het samen. Daar ontstaat eigenlijk al dat kameraadschap.”

“Doordat ik in het ziekenhuis op onregelmatige tijden werk, ben ik redelijk flexibel inzetbaar voor de vrijwillige brandweer.”

Pym

Je vult elkaar aan

“Het is mooi dat iedereen in het team zijn eigen expertise heeft, vanuit het werk dat je in het dagelijks leven doet. Vanuit verschillende oogpunten en ieder met zijn eigen denkwijze, weet je hoe je moet handelen als je samenwerkt. Het is een wisselwerking en je vult elkaar aan. Je hebt allemaal een andere achtergrond, maar je bent wel close. Het is leuk om te merken dat het team waar ik in zit, dit vrijwilligerswerk allemaal als hobby ervaart. We zijn allemaal anders, maar oefenen dezelfde hobby uit. Bij elke melding ga je ervoor. Je kan echt wat betekenen voor mensen en dat verbindt. Voor alle werkzaamheden die we voor de brandweer verrichten, krijgen we overigens wel betaald.”

Werkervaring direct inzetten bij incidenten

“Als ik aan het werk ben op de trauma afdeling, weet je niet wie er met welk letsel binnenkomt. Je moet snel schakelen en anticiperen. Ik vraag me vaak af, hoe het letsel veroorzaakt is. Hoe is die persoon in deze situatie terecht gekomen? Voor mij is het werk bij de vrijwillige brandweer interessant voor mijn vakgebied, omdat ik bij incidenten aanwezig ben en direct het letsel zie. Daar kan ik op anticiperen. Het is fijn dat ik mijn werkervaring als verpleegkundige direct kan inzetten bij die incidenten.”

Fysiek fit blijven

“Je hoeft niet supersterk te zijn om het werk bij de vrijwillige brandweer uit te voeren, maar wel fysiek fit. Er zit gereedschap bij van 25 kilo en dat moet je kunnen tillen. Natuurlijk werk je samen met je buddy en helpt iedereen elkaar, maar ik wil het gewoon zelf kunnen doen. Ik train daar in mijn vrije tijd ook voor. Ga twee á drie keer per week naar de sportschool en daarnaast ga ik nog een paar keer hardlopen. Ik wil gewoon fysiek fit blijven.”

“Het is mooi dat iedereen in het team expertise heeft, vanuit het werk dat je in het dagelijks leven doet.”

Pym

Flexibel beschikbaar

“Doordat ik in het ziekenhuis op onregelmatige tijden werk, ben ik redelijk flexibel voor de vrijwillige brandweer. Op verschillende tijden en dagen ben ik beschikbaar. Kom ik bijvoorbeeld om 17.00 uur thuis, dan staat vanaf 18.00 uur mijn pieper aan. Er is een brandweerrooster, waardoor ik eenvoudig kan zien of er genoeg mensen beschikbaar zijn. Ik kan last-minute doorgeven of ik wel of niet kan. Die flexibiliteit is ideaal. Zo ongeveer 1x per week rukken we uit en op dinsdagavond is het oefenavond. Dat is allemaal goed te combineren met mijn werk en privé.”

Officieel diploma

“In juli heb ik mijn eindexamen bij de vrijwillige brandweer en dan ben ik Manschap. We krijgen op een feestelijke avond met alle geslaagden een diploma. Je legt daar ook de eed of belofte af en dan ben je officieel een vrijwillige brandweerman, ehhh brandweervrouw. Daar kijk ik naar uit!”

 

Bezoek de pagina Lees hier de verhalen van andere brandweervrijwilligers
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box