Internationale Vrouwendag

Bij Brandweer Twente werken momenteel 114 vrouwen in repressieve en niet-repressieve functies. Stuk voor stuk leveren zij een bijdrage aan een veilig Twente en daar zijn wij trots op. Eén van die vrouwen is Mariska Achtereekte (43), sectorhoofd Brandveiligheid en enig vrouwelijk lid van het managementteam. In het kader van Internationale Vrouwendag stelden wij haar een aantal vragen.

Mariska Achtereekte op de foto voor Internationale Vrouwendag

De brandweer staat niet bekend als een vrouwenwereld. Hoe ben jij er terechtgekomen?
“Ik ben ooit gevraagd voor de bedrijfsbrandweer bij een chemisch productiebedrijf. Dat wilde ik wel. Vervolgens ben ik begonnen aan de opleiding brandwacht en daar raakte ik besmet met het brandweervirus. Het beviel zo goed dat ik doorging met de opleiding brandwacht eerste klas en vervolgens die tot hoofdbrandwacht. Nu vergelijkbaar met de huidige manschap opleiding.”

Hoe ben je uiteindelijk bij deze functie gekomen?
“Op een gegeven moment ben ik overgestapt naar een adviesbureau. Daar was ik adviseur externe veiligheid en schreef ik o.a. bedrijfsbrandweerrapporten voor de bedrijven die onder het Besluit risico zware ongevallen vielen.  Een leuke functie, maar toen ik een vacature bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) voor adviseur externe veiligheid voorbij zag komen, kwam voor mij alles in die functie bij elkaar. Dus heb ik gesolliciteerd en ben ik het geworden. En na een paar jaar werd ik coördinator risicobeheersing. Toen stuurde ik voor het eerst een kleine club mensen aan en dat team werd steeds groter. Tien jaar lang ben ik teamleider geweest bij VNOG en tweeënhalf jaar geleden kwam de functie van Sectorhoofd Brandveiligheid bij Brandweer Twente voorbij. Die functie past perfect bij mijn ambitie en  heb ik de (over)stap kunnen maken naar Brandweer Twente.”

Hoe is het om het enige vrouwelijke MT-lid te zijn?
“Ik ben niet zo bezig met het feit dat ik het enige vrouwelijke MT-lid ben. Ik heb altijd in een mannenwereld gewerkt en dat bevalt me prima. Er werken veel vrouwen bij de brandweer en ik ben er wel erg trots op dat ik de vrouwen kan en mag vertegenwoordigen in het MT en onze organisatie. Vrouwen kijken nou eenmaal anders naar de wereld dan mannen. Daarin kunnen we elkaar versterken en aanvullen. Dat ik de eerste ben bij Brandweer Twente is wel een eer. Vooral omdat er inmiddels veel beroemde vrouwen ook eens de eerste waren. Aletta Jacobs bijvoorbeeld was de eerste officieel toegelaten vrouw aan een universiteit en Angela Merkel was de eerste vrouwelijk premier van Duitsland. Beide dames hebben op hun eigen manier zich staande weten te houden en hebben veel voor elkaar gekregen. De manier waarop ze dat hebben gedaan werkt voor mij erg inspirerend.”

Wat vind je het leukst aan je leidinggevende functie/positie?
“Het leukste aan mijn werk vind ik het omgaan met mensen en de afwisseling in mijn werk. Er is geen dag hetzelfde. Naast mijn kantoorbaan ben ik ook operationeel inzetbaar als adviseur gevaarlijke stoffen. Dat je echt met je voeten in de klei mag staan om incidenten te bestrijden met elkaar daar kan ik echt van genieten. Aan de ‘koude’ kant krijg ik er altijd veel energie van als ik het beste in mensen naar boven weet te halen en zie dat mensen plezier in hun werk hebben en houden. En om samen te bedenken hoe we ons werk nog beter of leuker kunnen maken. En dat mensen zich kwetsbaar naar mij durven opstellen. Dit kan aanleiding geven voor hele mooie gesprekken en leiden tot mooie acties of veranderingen.”

Wat zou je willen veranderen ten voordele van vrouwen als je de kans kreeg?
“Aan de ene kant is het jammer dat er behoefte is aan een Internationale Vrouwendag. Ja, mannen en vrouwen verschillen, alleen al qua geslacht. Maar we verschillen als persoon ook al op allerlei vlakken van elkaar. Ieder persoon is uniek. Laten we elkaar vinden in die verschillen en elkaar daarin versterken. Niet zozeer de nadruk leggen op meer of minder zijn dan een ander. Als ik dan iets zou mogen veranderen is het dat we gelijkwaardig zijn aan elkaar en dat iedereen er mag zijn en mee mag doen.”

Wat raad je elke vrouw aan?
“Als je iets wilt, ga er dan voor. Geloof in jezelf! Doe vooral dat waar je energie van krijgt. Als je een doel hebt, bedenk dan wie en/of wat je daarvoor nodig hebt. Zowel zakelijk als privé. Als je bijvoorbeeld een partner en kinderen hebt én je carrière wilt maken, bespreek het met elkaar. Er is meer mogelijk dan je denkt. Wat ik daarnaast voor vrouwen wens is onafhankelijk zijn. Niet per se financieel, maar wees in staat om zelf beslissingen te nemen.”

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box