Hans is 24/7 ON FIRE

Hoe past Brandweer Twente in jouw wereld?

Dat hij bij de brandweer ging, wist Hans als klein kereltje al. Zijn vader was ruim veertig jaar brandweervrijwilliger. Het is hem echt met de paplepel ingegoten. Hans zet zich alweer 12,5 jaar in voor kazerne Rijssen. Hij kan er zijn energie in kwijt en krijgt er een goed gevoel voor terug. Hoe zorgt Hans voor balans in zijn leven?

Papa is gewoon brandweerman

Brandweer Twente past uitstekend in mijn wereld. Ik kan doen wat ik graag wil. Ik heb een fijn gezin. Mijn vrouw en twee kinderen weten niet anders dan dat ik er als een speer vandoor moet als de pieper gaat. Papa is brandweerman, zo is het gewoon. De geschiedenis herhaalt zich. Mijn sociale leven lijdt er niet onder. Ik ben een gezelligheidsman. Ik speel vaak spelletjes en steek graag het vuur van de barbecue aan om familie en vrienden te verrassen met wat lekkers! En avontuurlijk? Voor mij hoeft het niet groots en meeslepend. Ik geniet van vakanties met de caravan, een stevige wandeling met onze hond en een uitdagende mountainbikeroute.

Mijn werkgever waardeert mijn inzet voor de medemens

Ik houd van sporten en dat komt van pas. Als brandweerman moet je fit zijn. Ik heb ook geen kantoorbaan. Ik ben magazijnmedewerker bij technische groothandel Geran in Rijssen. Op een werkdag loop ik al met al wel 10 kilometer. Mijn werkgever waardeert het dat ik me inzet voor de medemens. Hij heeft er geen enkele moeite mee als ik moet uitrukken voor de brandweer. Het is prettig om die ruimte te krijgen. Hij krijgt er als ondernemer ook een medewerker voor terug die snel kan ingrijpen bij ongevallen of benarde situaties.

Samen maak je het verschil

Bij kazerne Rijssen krijg ik speelruimte om mezelf te ontwikkelen. Ik ben chauffeur, manschap en instructeur Werken op Hoogte. Regelmatig geef ik ook op andere kazernes les. Wij zijn als kazerne heel breed inzetbaar. We hebben meerdere voertuigen voor verschillende typen incidenten. Ons korps telt 33 vrijwilligers. Daar oefen je mee, daar ga je mee op uitruk, daarmee help je mensen en dieren in nood. Samen wil je het verschil maken. Je maakt hier hoe dan ook vrienden.

“Je staat meteen op scherp en bent vol energie.”
– Hans, vrijwilliger

Rust en kalmte bewaren

Vanuit de kazerne in Rijssen rukt de brandweer ruim 200 keer per jaar uit. Wij werken met vrije instroom. Als de pieper gaat, rijd je -als het op dat moment kan- naar de kazerne. Wie het eerst komt, gaat mee in de wagen. Je staat meteen op scherp en bent vol energie. Je hebt nog geen idee in welke situatie je belandt. Toch is het mij niet snel te spannend. Je probeert de rust en kalmte te bewaren. Niet zeuren en doorpakken. Als de adrenaline is uitgewerkt, pak je je rust. Heftige incidenten bespreken we na met het team. We zijn er altijd voor elkaar.

Brandweer ben je 24/7

Natuurlijk worden we hierin opgeleid en getraind. De trainingsweek in Zweden zal me altijd bijblijven. Deze was zeer realistisch en geweldig om mee te maken. Je leert en ervaart écht wat vuur kan aanrichten en hitte met je doet. Je steekt veel tijd in de brandweer. Dat wordt misschien weleens onderschat. Theorie en praktijk wisselen elkaar af in de twee jaar durende opleiding, zowel op ons Trainingscentrum Oost Nederland (Troned) als op de kazerne. Waar je het voor doet? Twente veiliger maken. Brandweer ben je 24/7 en als het aan mij ligt tot aan mijn brandweerpensioen.

Waarom jij vrijwilliger bij Brandweer Twente wil worden? Om echt iets te betekenen voor de samenleving en om soms zelfs het verschil te maken. Dat geeft je energie, een gevoel van trots en vrienden voor het leven.

Bezoek de pagina Lees ook de ervaringsverhalen van Sophie, Brian, Tony, Bjarne, Jorieke en Mariska >
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box