Een dag op pad met... Sjaak

We nemen je een dag mee in het leven van collega Sjaak. Sjaak is ploegchef en bevelvoerder in Enschede.

Brandweerman Sjaak voor TS

07.45 uur

Mijn werkdag begint in de kantine met het drinken van een kopje koffie met de afgaande 24-uursploeg. Ik neem de dienst over van de Brandmeester van Dienst van de vorige dag. Tijdens die overdracht bespreken we of er nog bijzonderheden zijn geweest of dat er iets geregeld moet worden als er bijvoorbeeld ’s nachts een brand is geweest.

08.00 uur

Met de ploeg verzamelen we beneden bij de uitrukkleding om het appèl af te nemen. Ik vertel wie vandaag welke functie heeft tijdens een uitruk, vermeldt bijzonderheden van de dag ervoor en we nemen de wegwerkzaamheden door. Na het appèl gaat iedereen zijn/haar plek in het voertuig controleren en oefenen we met een speciaal voertuig. Ik ga samen met twee collega’s bezig met de inventaris van het hulpverleningsvoertuig.

09.00 uur

Iedere maandag heb ik een vergadering met mijn teamleider en de andere drie ploegchefs. Deze keer is de planner er ook bij om alvast een doorkijk te maken naar 2021. Wanneer vindt welke opleiding plaats? Hoeveel oefendagen zijn er? Wanneer houden we teambuildingsdagen en jubileumavonden? etc.

Hetgeen dat ik zo leuk vind aan het zijn van ploegchef is de diversiteit. Aan de warme kant ben ik bevelvoerder en aan de koude kant heb ik ook allerlei taken. Dat zijn het zitten in sollicitatiecommissies, bij aanbestedingen of projectgroepen. Maar het allerleukste vind ik toch het bezig zijn met m’n team(s). Als ploegchef ben ik verantwoordelijk voor de kwantiteit en kwaliteit van mijn ploeg. Dat je dat samen met je ploegleden doet is het belangrijkste.

11.00 uur

Ik ga ik gesprek met een collega over zijn tweede loopbaan. Als beroepsmedewerker mag je maximaal twintig jaar in de uitrukdienst werken. We bespreken zijn voortgang in zijn loopbaanplan.

12.15 uur

Net als iedere doordeweekse dag ga ik samen met mijn ploeg eten in de kantine waar het warme eten voor ons klaarstaat. Gelukkig gaat het alarm niet en geniet ik van een lekkere warme stamppot.

15.00 uur

Er staat een welkomstgesprek gepland met een nieuwe collega. Onlangs is hij nieuw in mijn ploeg gekomen. Daarna check ik mijn mailbox en ben ik klaar om te gaan sporten met de ploeg.

Brandweerman Sjaak glijdt van brandweerpaal

16.45 uur

Het sportuurtje begint. Het eerste half uur doen we onder leiding van een sportinstructeur conditionele en krachtoefeningen. Nadat het zweet flink los is gekomen gaan we een teamsport doen. Dit keer is dit hockey en voetbal. We koelen na het sportuur af in de huiskamer en eten gezellig samen onze avondmaaltijd. Ik besluit daarna te gaan douchen en ga daarna even naar de werkplaats waar een aantal collega’s aan het klussen zijn.

20.00 uur

We verzamelen ons in de huiskamer en drinken samen koffie. Daarna geef ik een terugkoppeling aan de ploeg van het ploegchefoverleg. Verder hebben we het nog over oefeningen, het rooster en andere brandweer gerelateerde zaken gehad.

21.00 uur

Ik bel nog even met het thuisfront om te horen hoe de dag daar verlopen is.

23.00 uur

Als Brandmeester van Dienst voer ik een laatste check uit in de kazerne. Zijn alle deuren dicht en is overal de verlichting uit? Ik loop naar mijn eigen slaapkamer en ben klaar om te slapen.

01.00 uur

Rond 01.00 uur gaat het alarm, het betreft een flatbrand aan de andere kant van de stad. Wij (kazerne Spaansland) komen als tweede tankautospuit (TS) aan bij de flat. Bij aankomst staan de bewoners gelukkig allemaal buiten. De eerste TS is bezig met de brand en controleert de andere woningen. Wij bekommeren ons om de bewoners die buiten staan en helpen de pompbediener van de eerste TS met de waterwinning. Eén van de bewoners heeft veel rook ingeademd, we geven haar zuurstof en verzorgen haar tot de ambulance er is.

02.36 uur

Terug op de kazerne bespreken we het incident na. We hebben het over of alles verlopen is zoals we willen en of er verbeterpunten zijn voor een volgende keer. Dan gaat iedereen weer naar bed en is het die nacht verder rustig gebleven.

08.00 uur

Mijn dienst zit er weer op. Ik drink nog een kopje koffie met de opkomende 24-uursploeg en ga dan naar huis.

Bekijk hier de vacature van ploegchef

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box