Een dag op pad met...Jop

Jop is teamleider van het team Operationele Informatievoorziening & ICT en we gaan met hem een dag op pad!

6.15 uur 
De wekker gaat. Iedere werkdag start ik met het uitlaten van hond Duuk, een Golden Doodle waarop we erg gek zijn. Vandaag is het mooi weer, dus ik ga met mijn scooter naar kazerne Spaansland in Enschede.

8.30 uur 
Momenteel zijn we als Veiligheidsregio druk met alles rondom beveiliging op ICT-gebied. Alle overheidsorganisaties moeten zorgen voor een veilige digitale omgeving door zich te houden aan de BIO Overheid (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Dit zijn landelijke richtlijnen waaraan we moeten voldoen. Denk hierbij aan: wachtwoordlengtes, compartimentering van het netwerk (zodra  één gedeelte van het netwerk is geïnfecteerd, wordt niet direct het hele netwerk meegenomen). Eigenlijk werkt het ’t zelfde als bij branden! Je wilt de brand beperken tot het compartiment waar de brand begint. Ook kunnen we bijvoorbeeld traceren waar iemand inlogt. Dat kan niet tegelijk in Nederland en Amerika zijn. Zodra dit het geval is grijpen onze systemen in. In totaal is het een set van 114 maatregelen die we als Veiligheidsregio moeten treffen. Hier zijn we als afdeling erg druk mee. We beseffen dat de maatregelen voor de eindgebruikers niet altijd leuk zijn, maar gelukkig krijgen we veel begrip vanuit de organisatie.

10.00 uur 
Eens in de twee weken hebben de teamleiders van de sector Beleid & Strategie een sectoroverleg. In dit overleg bespreken we de laatste stand van zaken. Hoe gaat het met alle collega’s? Hoe staan we er voor? Wat heeft onze aandacht nodig? We kijken naar onze visie en beoordelen of we hiervoor de juiste dingen doen.

11.00 uur 
Op maandag om 11.00 uur hebben we altijd een weekstart. Het team bestaat uit zestien collega’s. We vertellen elkaar in een uurtje wat er voor komende week op het programma staat. Heeft iemand ergens hulp bij nodig? Heeft iemand ervaring met een bepaald onderwerp? Zo houden we elkaar op de hoogte en maken we gebruik van elkaars kwaliteiten.

Alle overheidsorganisaties moeten zorgen voor een veilige digitale omgeving door zich te houden aan de BIO Overheid (Baseline Informatiebeveiliging Overheid).

Jop Hagreize

12.30 uur 
Pauze. Ik eet mijn brood altijd boven in de kantine om daar te lunchen. Zo spreek je ook andere collega’s en ben je even weg achter je bureau.

13.00 uur 
Ook de nieuwe meldkamer is een groot en belangrijk onderdeel van ons werk. In de huidige meldkamer in Hengelo is de informatievoorziening goed voor elkaar. Het is belangrijk dat dit straks ook in Apeldoorn goed werkt. Naast het nieuwe gebouw aan de Europaweg moet de ICT straks als één van de eerste dingen goed geregeld zijn. Vanuit Informatievoorziening & ICT is een projectgroep samengesteld vanuit de vijf verschillende veiligheidsregio’s om dit te structureren. Het is de bedoeling dat alle ICT-gerelateerde zaken, een half jaar voordat de meldkamer in Apeldoorn operationeel gaat, rond zijn.

Gedurende de dag ben ik als teamleider natuurlijk ook het aanspreekpunt voor alle collega’s binnen de afdeling. Ik ben graag op de hoogte hoe het met collega’s gaat. Dat kan zowel zakelijk als privé zijn. Verder ben ik vooral faciliterend en ondersteunend aan de afdeling. Iedereen regelt zijn eigen zaken zelf en heeft de vrijheid om zijn vrije dagen te plannen.

15.00 uur 
We zijn bezig met een nieuwe operationele pagina voor de crisis organisatie. Het is de bedoeling dat we op ons ‘VRT Online’ 24/7 een actueel beeld geven over onze Veiligheidsregio. Gegevens over evenementen, weer, waterstanden etc. worden door middel van stoplichten eenvoudig weergegeven. Dit beeld wordt wekelijks in de operationele briefing van alle dienstdoende functionarissen in de crisisorganisatie besproken. De gegevens worden verzameld vanuit ons IOC (Informatie en Operationeel Centrum). Hier worden hele mooie informatieproducten gebouwd die ons werk veiliger en doeltreffender maken. Ik ben ook ACIM (Algemeen Commandant Informatie Management) en kan opgeroepen worden bij GRIP-situaties.

18.00 uur 
We proberen altijd met het gezin samen te eten. Natuurlijk lukt dat niet altijd met studerende en sportende kinderen. Na het eten ga ik op mijn scooter naar de sporthal in Albergen. Ik ben trainer bij het tweede dameshandbalteam van ‘de Tukkers’. Allemaal sportieve jonge meiden met potentie voor het eerste damesteam! Hier krijg ik veel energie van.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box