Een dag op pad met...

In deze rubriek nemen we jullie een dag mee in het leven van een collega. Deze keer is dat Jolanda, centralist meldkamer. Ze vertelt over haar nachtdienst tijdens de vorige jaarwisseling.

Centralist bij de meldkamer? Dat werd ik eigenlijk per toeval. 25 jaar geleden haalde ik een ijsco en daar hing een poster: ‘Gezocht centralist’. Ik had een prima baan, maar waagde de gok. Na het sollicitatiegesprek hoorde ik al snel dat ik kon beginnen. Nog een half jaar lang heb ik twee banen naast elkaar gehad, maar uiteindelijk moest ik kiezen… en nu 25 jaar later, zit ik er nog!

Een dag op pad met Jolanda, centralist meldkamer

31 december 2020 | 08.00 uur in de ochtend

De laatste 25 jaar weet ik eigenlijk niet anders, ik draai altijd dienst in de meldkamer op Oudejaarsdag. Het is bijna altijd druk en de sfeer binnen het team is goed. Afgelopen jaar had ik er zelfs twee! Op 31 december om 8.00 uur ’s ochtends zit mijn nachtdienst er op. Thuis pak ik dan mijn rust en eet ik gezellig met mijn man alles wat bij de feestdagen hoort: lekkere oliebollen en Kerstbrood. Hij is het gewend dat ik er tijdens de jaarwisseling niet ben… want zo gaat het dus al jaren.

31 december 2020 |20.00 uur in de avond

Vanavond en vannacht draai ik de nachtdienst. We verwachten een rustige jaarwisseling in verband met het vuurwerkverbod en de weersomstandigheden, maar je weet maar nooit. We bezetten met z’n drieën de plekken van de meldkamer Brandweer. Naast ons zitten onze collegacentralisten van de Politie en Ambulance. Meestal verdelen we de steden Almelo, Hengelo en Enschede met z’n drieën, aangezien hier op Oudejaarsdag vaak het meest gebeurd. Er komen het eerste uur een aantal belletjes binnen over brandende auto’s en een vreugdevuur, maar we hebben onze handen er niet vol aan.

21.00 uur

Het blijft rustig aan de telefoon. Het is mistig op straat, waardoor mensen misschien langer wachten met het afsteken van vuurwerk. We worden nog wel een aantal keren gebeld voor ondergrondse container brandjes. De containers zijn ieder jaar weer erg in trek als het gaat om knalvuurwerk. Tot middernacht komen er uiteindelijk ‘slechts’ 14 meldingen binnen. Erg rustig voor wat ik gewend ben tijdens een jaarwisseling.

00.00 uur

Natuurlijk wensen we alle collega’s het allerbeste voor het nieuwe jaar. Normaal doen we dit tussen de telefoontjes door, maar tot 00.09 uur is het stil. Door corona steken we elkaar dit jaar in ieder geval geen ogen uit met onze headsets. Voor het eerst in 25 jaar kijken we naar het vuurwerk dat de lucht in wordt geschoten. Het uitzicht vanaf de meldkamer is goed! Op het moment dát de telefoon gaat is er wel sprake van een serieuze brand. Vermoedelijk is er een woningbrand ontstaan door vuurwerk. We sturen de dichtstbijzijnde brandweerwagen er op af.

00.24 uur

Er komt een melding binnen vanuit Den Haag. Heel af en toe gebeurt dit door een vergissing. Gezien de aard van de melding vraag ik hem nog eens te bellen, zodat hij naar de juiste meldkamer wordt doorgeschakeld. Al snel krijgen we te horen dat het elders in het land ontzettend druk is en dat we een 112-overloop krijgen. Vanaf dat moment gaat het even los. Alle meldingen die ze in het land niet aankunnen, komen bij ons binnen. Dit heb ik in 25 jaar nog nooit meegemaakt. Melders vanuit Den Haag, Den Bosch en Geleen krijgen we aan de telefoon. We nemen de meldingen aan en zetten ze in het systeem, zodat ze op de juiste plaats terechtkomen.

De rest van de nacht verloopt rustig. We krijgen in totaal 23 Twentse meldingen binnen, terwijl we ook jaren meer dan 150 telefoontjes hebben behandeld. Omdat het aan het begin van deze dienst mistig is, moest ik nog wel terugdenken aan de jaarwisseling van 2007-2008. Er was toen zo’n dichte mist dat de brandweer voor hun voertuig uitliep op zoek naar de plaats van het incident. Door de navigatie kon ik ze vertellen dat ze een straat verder moesten zijn.

1 januari 2021 | 08.00 uur

Mijn dienst zit er op. Na twaalf uur lonkt mijn bed. Het is de laatste nachtdienst die ik tijdens de jaarwisseling heb gedraaid. Binnenkort word ik 55 en dan krijg je een vrijstelling van nachtdiensten. Ik wens jullie allemaal een fijne en rustige jaarwisseling toe.

 

Lees hier een dag op pad met Judith – adviseur brandveiligheid.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box