Een dag op pad met...

We nemen je een dag mee in het leven van collega Jeffrey. Hij is manschap en technisch ondersteuner in het team Beheer & Techniek bij kazerne Almelo. Daarnaast is hij actief als hoofdleider bij de jeugdbrandweer in Twente.


07.00 uur

Nog voor de dienst smeer ik snel mijn brood en laat ik de hond uit. Om 7.00 uur start de briefing van de dag onder het genot van een kopje koffie. Daarna voeren we onze voertuigcontrole uit. Belangrijk om te checken of alles werkt en op z’n plek zit.

08.00 uur

We worden verwacht op het sportveld. Elke ochtend hebben we onder leiding van een instructeur een sportmoment. We beginnen fanatiek met conditieoefeningen en spelen vandaag het laatste half uur een potje voetbal.

09.30 uur

Na een douche kunnen we onze dagelijkse werkzaamheden oppakken. Vanochtend help ik bij het uitzetten van een aantal oefeningen voor de oefendagen in Almelo. Een hulpverleningsoefening met een auto op het talud in combinatie met gevaarlijke stoffen wordt klaargezet en daar zijn extra handen voor nodig. Over een week draaien we de oefening zelf!

11.00 uur

Binnen team Beheer & Techniek ben ik samen met een aantal collega’s verantwoordelijk voor de kleding en het testen van duiktoestellen. Door de nieuwbouw van kazerne Almelo is de ademluchtwerkplaats en uitgifte van de kleding verplaatst naar Hengelo en Enschede. Vanuit Almelo doe ik alle bestellingen met betrekking tot kazernekleding bij het IFV. Momenteel gebeurt dat nog enkel op aanvraag. We willen namelijk geen grote voorraden meer op onze kazerne in verband met de komst van het nieuwe operationele uniform. De uitgifte van de nieuwe uitrukpakken verloopt via Enschede. Ik ben daar dus niet langer druk mee. Wel hebben we op voorhand meegedacht in het uitgifteproces en het labelen van de pakken, zodat ze bij een wassing makkelijk ingenomen en teruggebracht kunnen worden.

12.00 uur

We lunchen gezamenlijk met alle collega’s in de kantine.

12.45 uur

Ook alle kledingaanvragen voor de jeugdbrandweer gaan langs mij. De uitgifte verloopt via de kazerne in Nijverdal, daar is nog een magazijn. De kleding van de jeugdbrandweer is van dezelfde leverancier, maar heeft een net iets andere lijn. Naast mijn werk voor de brandweer ben ik hoofdleider bij de jeugdbrandweer in Almelo. Ik zorg samen met de andere jeugdleiders voor een interessante invulling van de wekelijkse lessen. Jeugd van 12 tot 18 jaar volgt theorie- en praktijklessen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het échte werk. Ik ben nu actief betrokken in de projectgroep waarin we pleiten voor vrijstellingen van jeugdbrandweerlieden bij de start van de manschap opleiding. Jeugdleden krijgen namelijk binnenkort een deel van dezelfde les- en leerstof als aspirant manschappen.

16.30 uur

Tijd om de boodschappen te doen voor het avondeten. Om 18.00 uur blijven we namelijk met drie beroepscollega’s over op de kazerne en komen er vijf collega vrijwilligers om gedurende de nacht de paraatheid te waarborgen. Ze komen vaak rechtstreeks vanuit hun werk, dus we zorgen ervoor dat het eten klaar staat. Er staan wraps met kip en rauwkost op het menu.

19.30 uur

Er komt een instructeur uit de regio om ons bij de scholen over de schuimcontainer in Almelo. Deze wordt gebruikt bij grote branden in industrieën. We zetten ‘m gelukkig niet vaak in, maar als het nodig is moeten we weten hoe!

22.30 uur

Langzaam zoekt iedereen z’n slaapkamer op. Kijken of we vannacht kunnen doorslapen of dat we worden gewekt door het kazernealarm! We hebben al een paar roerige diensten achter de rug naar aanleiding van een aantal incidenten in Almelo. We wachten af… Morgenvroeg om 7.00 uur wisselen we weer van ploeg.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box