Een dag op pad met...

Het is nog maar een week geleden, vorige week ging de Meldkamer Twente ‘op zwart”. We kijken nog één keer terug met onze collega Dave de Leeuw. Hij was coördinator op de meldkamer Brandweer Twente en hield op de migratiedag een dagboek bij.

05.15 uur

De wekker gaat en maakt op een brute wijze een einde aan de nachtrust. Het is wel iets vroeger dan gebruikelijk namelijk.  Tijdens het ontbijt bekijk ik het item dat gisteren door RTV Oost is opgenomen. Vreemd om jezelf op de video te zien, maar er overheerst toch ook een gevoel van trots dat we tot de allerlaatste dag met het hele team de meldkamer “in de lucht” hebben weten te houden.

06.00 uur

Ik arriveer aan de Demmersweg. Het is de dag waar we al jaren naar toe hebben gewerkt. De migratie van de meldkamer Twente wordt vandaag een feit. Collega Rudie Steenwelle is vandaag de migratieleider voor onze locatie. Alle centralisten (multi) zijn eerder al gebriefd en Rudie maakt nog een rondje “langs de velden” om de laatste updates door te nemen.

07.00 uur

Het migratieproces wordt gestart. Er moeten meer dan 250 processtappen worden doorlopen. Het hele proces is met militaire precisie voorbereid. Ondertussen gaat het operationele proces nog gewoon door. Er wordt nog gebeld naar de meldkamer Twente en totdat de aanname van de 112-oproepen is gemigreerd, komen deze ook nog gewoon in Hengelo binnen. Ik sluit aan bij een Teams meeting met de drie oude en de nieuwe locatie voor de laatste stand van zaken en de voortgang van de migratie.

10.00 uur

Het proces loopt redelijk voorspoedig door. Hier en daar hapert er een systeem en voortgang loopt een kleine vertraging op, maar er is geen reden tot ongerustheid. Het testen van alle systemen en koppelingen gaan intussen door.

11.55 uur

Vanaf nu worden de lopende incidenten overgedragen naar de nieuwe meldkamer. Dat betekent dat eenheden die nog aan een incident in Twente gekoppeld zijn, moeten schakelen naar een andere gespreksgroep in de nieuwe meldkamer. Daar worden deze incidenten verder afgehandeld. Nieuwe incidenten die na dit moment binnenkomen, worden wel in Twente aangenomen, maar de alarmering en afhandeling gebeurt dan ook al in Apeldoorn. De laatste melding die vanuit de meldkamer Brandweer Twente is gealarmeerd, betreft een tilassistentie/afhijsing op verzoek van Ambulance Oost.

12.33 uur

De eerste alarmering vanuit de nieuwe meldkamer is een feit. Het gaat om een OMS-melding in Enschede.

Het wachten is nu op de processtappen die nodig zijn totdat het besluit wordt genomen dat ook de aanname (telefonie) in Apeldoorn wordt overgenomen. Dis is het zogenaamde Point-of-no- return. De verwachting is nu dat dit rond 14.30 uur gaat passeren.

14.40 uur

Met wat vertraging is dan het moment daar dat ook de aanname wordt overgedragen naar Apeldoorn. De overdracht van het aanname-proces is om 16.00 uur voltooid. Vanaf nu komen er geen meldingen meer binnen in de meldkamer Twente en dat betekent dat het gehele proces van aanname en uitgifte is afgerond en dat de schermen uitgeschakeld kunnen worden. Alle centralisten krijgen de opdracht om uit te loggen op alle systemen, waarna de schermen “op zwart” gaan. Om 16.30 uur kan de meldkamer Twente de geschiedenisboeken in.

Diverse centralisten komen nog even langs en zijn daarmee voor de allerlaatste keer in de ruimte van de voormalige meldkamer Twente. Hier en daar vloeit een traan, maar dat hoort ook bij dit proces.

16.45 uur

Deze week is er een brandweer actiecentrum actief. We evalueren deze dag en komen tot de conclusie dat de migratie succesvol is afgerond en dat de eerste meldingen vanuit de nieuwe meldkamer voor Twente al zijn afgehandeld.

17.15 uur

Precies 12 uur nadat de wekker ging, ga ik moe maar tevreden naar huis. Een tijdperk is afgesloten en na een korte vakantie ga ik starten met mijn volgende klus. Morgen kom ik nog even terug om mijn persoonlijke spullen op te ruimen en dan trek ik voor het laatst de deur achter me dicht aan Demmersweg 55 in Hengelo!

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box