Bjarne is 24/7 ON FIRE

Hoe past Brandweer Twente in jouw wereld?

Bjarne is eind 2020 geslaagd voor de brandweeropleiding manschap A. Hij zet zich vol passie in voor mensen en dieren in nood vanuit de kazerne in Hengelo. Tegelijk heeft hij het enorm naar zijn zin als magazijnbeheerder en logistiek planner bij Eissink plafond- en wandsystemen. Bjarne is dankbaar voor de support van zijn werkgever. Juist die maakt het mogelijk werk en vrijwilliger bij Brandweer Twente te combineren.

Niet denken, maar doen

Je kunt denken ‘wat wil ik in het leven?’ Je kunt het ook gewoon doen. Ik ben sowieso meer van de praktijk, dan van de theorie. Ik vind het belangrijk om me in te zetten voor de maatschappij. Iets terug te doen, voor de kansen die ik krijg. Anderen helpen die op zo’n moment niet zelfredzaam zijn. Al jong sloot ik me aan bij de jeugdbrandweer in Oost-Gelre. Daar proef je spelenderwijs en in competitieverband aan het echte brandweervak.

“Je kunt denken ‘wat wil ik in het leven?’ Je kunt het ook gewoon doen.”
– Bjarne, vrijwilliger

Als de pieper gaat…

In Hengelo woon ik samen met mijn vriendin. Zij weet dat de brandweer mijn passie is. Zij steunt me zolang ik af en toe ook maar even tijd vrij maak voor haar! Kazerne Hengelo werkt volgens het kazerneringsmodel. Dat wil zeggen dat we in vaste ploegen eens in de acht dagen dienst draaien en mijn diensten dus ingepland zijn. Beroepsmedewerkers vullen de dag van 07.00 tot 18.00 uur. ’s Avonds en ’s nachts maakt een samengesteld team van vrijwilligers én beroeps de dienst uit. Soms is er geen melding en andere keren rukken we vijf keer uit. Je weet niet wanneer de pieper gaat, dat maakt het spannend. Ik heb me ook aangemeld voor ‘warme logistiek’. Dat betekent dat ik buiten diensttijd een oproep kan krijgen om te ondersteunen bij grotere incidenten. Je voorziet collega’s dan van bijvoorbeeld koffie, broodjes, schone uitrukkleding of flessen ademlucht.

Weet wat je aan elkaar hebt

Mijn werkgever, Eissink plafond- en wandsystemen waardeert het echt dat ik me naast mijn ‘gewone’ baan inzet voor de brandweer. Belangrijk, want ook hier heb ik het erg naar mijn zin. Samen hebben we goede afspraken gemaakt over de diensten die ik draai bij de brandweer. Bij grotere incidenten mag ik uitrukken. Mijn chefs zijn benieuwd naar wat ik meemaak. Ook praten we over eventuele gevolgen van heftige situaties waarin ik kan belanden. We weten wat we aan elkaar hebben. Ik zet met 100% in. Doordat ik brandweervrijwilliger ben, heeft mijn werkgever een BHV’er in dienst. Zo helpen we elkaar. Mijn werk houdt me ook mentaal en fysiek fit. Ik heb geen kantoorbaan en ben altijd in beweging.

Vrijwillig of beroepsmatig, de opleiding is hetzelfde

Echt heftige situaties heb ik nog niet meegemaakt. Toch giert de adrenaline door je lijf als de pieper gaat. Wat staat ons te wachten en wat kunnen we betekenen? Daar word je uitgebreid in getraind tijdens de opleiding. Of je nu beroeps of vrijwilliger wordt, de opleiding is hetzelfde. Dat weten veel mensen niet. Waar ik er een baan naast heb, heeft de beroeps er vaak een specialisatie bij. Denk aan: chauffeur-pompbediende, bevelvoerder of voertuigbedienaar. Dit is niet het vrijwilligerswerk dat je er even bij doet. Dit is een passie. De brandweer maakt een wezenlijk deel uit van je leven. De opleiding krijg je aangeboden en je ontvangt een oefen- en uitrukvergoeding.

Eén hecht team

Hoewel de opleiding -en dan vooral het theoretische deel- best pittig was, vond ik deze vooral leerzaam. Ik genoot van de praktijkoefeningen op de kazerne of Trainingscentrum Oost-Nederland (Troned), onderdeel van de Twente Safety Campus op het voormalige vliegveld Twente. Het hoogtepunt voor mij was de trainingsweek in Zweden! Bij de brandweer ben je echt een team. Daar hoor je bij en wil je tijd mee doorbrengen. Nu in coronatijd mis ik bijvoorbeeld het samen sporten op de kazerne. Een potje volleybal zit er even niet in. Die tijd komt wel weer. Ik sta nog aan het begin van hopelijk een lange brandweercarrière.

We kunnen echt jongeren gebruiken in ons team. Ben jij on fire en in voor actie in je leven? Werk mee aan een veilig Twente. Als jij het wilt, is dit goed te combineren met een baan of studie. Brandweer Twente is een geweldige aanvulling op je leven.

Bezoek de pagina Lees ook de ervaringsverhalen van Brian, Sophie, Tony, Hans, Jorieke en Mariska >
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box