An de kökntoafel bie…

In ‘An de kökntoafel bie…’ hebben we aandacht voor het beroep (of de onderneming) van onze vrijwilligers. Hoe verloopt de combinatie van twee vakgebieden in de praktijk en in hoeverre versterken of verzwakken ze elkaar…? Deze keer praten we met Casper Kooiker, vrijwilliger bij kazerne Tubbergen.

Voorstellen

Mijn naam is Casper Kooiker, 29 jaar en ik woon samen met mijn vriendin Heleen in Tubbergen waar ik brandweervrijwilliger ben. Buiten mijn hoofdberoep heb ik een aantal hobby’s, waaronder basketballen met een vaste club vrienden en zitting in de raad van elf van de plaatselijke carnavalsvereniging als voorzitter (vorst). En dan natuurlijk de grootste hobby; de brandweer. Wat deze vrijetijdsbestedingen delen met elkaar is een bepaald kameraadschap; toch wel één van de doorslaggevende aspecten om te solliciteren bij de brandweer.

Wat doe je voor werk?

Ik werk als Online Marketeer bij ‘Booking Boosters’, onderdeel van ‘Booking Experts’. We zetten bedrijven, met name uit de recreatieve/toerisme branche, online goed in de markt. In grote lijnen verzorgt Booking Experts het softwarematige deel en heeft het bedrijfsonderdeel Booking Boosters als specifieke taak te zorgen voor de online marketing. Hoewel de toerismebranche wereldwijd een grote klap kreeg (of beter, nog steeds krijgt) was afgelopen jaar voor ons een topjaar. Zo’n 90% van onze klanten zijn in Nederland gevestigde bedrijven. En veel Nederlanders hebben afgelopen seizoen de vakantie in eigen land doorgebracht. We hebben ons erg dienstbaar kunnen maken aan relaties die online snel gevonden willen worden als bijvoorbeeld ‘Coronaproof camping’ en waar vervolgens een klantvriendelijk reserveringssysteem achter gebouwd is.

Hoe is de combinatie met het brandweerwerk?

Goed! Ik werk nu anderhalf jaar bij mijn huidige werkgever en toen ik er begon heb ik meteen aangegeven ook als brandweervrijwilliger actief te zijn. Ons kantoor is gevestigd in Enschede, dus overdag uitrukken wordt dan lastig. Gelukkig woon ik in Tubbergen dicht bij de kazerne en kan ik buiten kantoortijd vaak opkomen bij een alarmering. Daarbij heb ik in overleg met mijn werkgever mijn werkplek eens per week kunnen verschuiven naar de kazerne in Tubbergen. Dat is het voordeel als je niet meer nodig hebt dan een bureau en internet. Vaak was dit op woensdag, maar als bleek dat er op een andere dag een minimale bezetting in het dorp was, dan verschoof dit ook wel eens. Door Corona is deze constructie tijdelijk komen te vervallen, maar nu werk ik vanaf huis en ben ik in principe alle dagen overdag beschikbaar. In overleg met mijn werkgever compenseer ik de uren door wat langer door te gaan of verlof te nemen.

Beschik je door je werk over kennis die bruikbaar is tijdens repressieve taken?

Als ik kijk naar bijvoorbeeld mijn voorgangers in deze rubriek, of sommige andere collega’s neem ik geen specifieke kennis mee vanuit mijn hoofdberoep. Wel neem ik bij iedere uitruk mijn gezond boerenverstand mee.

Beschik je door je werk over kennis die bruikbaar is binnen andere sectoren van de brandweer?

Tja, specifiek… Omdat ik ‘met computers’ werk ben ik voor de kazerne Tubbergen de ICT-contactpersoon. Een logische keuze. Vanuit die rol probeer ik de oudere garde die niet allemaal even snel zijn met een computer te begeleiden als dat nodig is. Voor nu heb ik niet het idee om mijn kennis van ICT en marketing toe te passen bij andere sectoren van Brandweer Twente.

Ambities?

Onze opleidingsgroep heeft in mei 2020 de laatste kerntaak afgerond. Dus zo heel lang ben ik nog niet met mijn hoofd uit de boeken. Ambities om verder door te groeien naar chauffeur of bevelvoerder heb ik momenteel niet. Ik heb de keuze gemaakt om eerst maar eens een paar jaar lekker uit te rukken als manschap en daarna zien we wel weer verder!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box