Achter de schermen bij... Carolien

Achter de schermen hebben we veel medewerkers die ervoor zorgen dat onze brandweermensen veilig hun werk kunnen doen. Bij Brandweer Twente werken momenteel 189 vrouwen in repressieve en niet-repressieve functies. Stuk voor stuk leveren zij een bijdrage aan een veilig Twente en daar zijn wij trots op. Eén van die vrouwen is Carolien Kramer. In het kader van Internationale Vrouwendag vertellen wij jullie graag meer over Carolien.

Carolien heeft een dierenspeciaalzaak in Holten, is 41 jaar en moeder van twee prachtige kerels van 15 en 17 jaar oud. Naast zakenvrouw is ze bevelvoerder bij het vrijwillige korps in Holten en sinds kort ook kazernecoördinator. “Eind 2007 bezocht ik samen met een werknemer een informatieavond voor werkgevers, georganiseerd door de kazerne in Holten. Hij was wel benieuwd naar het reilen en zeilen binnen de brandweer en vroeg of ik met hem mee ging. Het resultaat van die avond laat zich raden. Inmiddels werk ik er alweer 15 jaar! Het voelt nog als de dag van gister dat ik hier voor het eerst binnen wandelde, ik was de vierde vrouw binnen het korps Holten.”

Ik was de vierde vrouw binnen korps Holten

Carolien

Kazerne Holten

“Sinds ik kazernecoördinator (KC) ben, leer ik Brandweer Twente veel beter kennen. Als vrijwilliger krijg je toch minder van de organisatie mee. Kazerne Holten heeft een ontzettend leuke jonge club vrijwilligers, met een flink aantal mensen in opleiding. Ik kan enorm genieten van hun enthousiasme en gedrevenheid en vind hun persoonlijke ontwikkeling mooi om te zien. Ik zie het als een belangrijke taak van mij om hun dusdanig bij te staan dat ze de beste versie van zichzelf kunnen worden. En heel eerlijk……van een mooie inzet krijgen we ontzettend veel energie!! Dat is uiteindelijk toch waar we het allemaal voor doen.  Ik ben enorm  trots onderdeel te mogen zijn van deze veelzijdige organisatie.”

 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Naast mijn brandweerwerk, heb ik ook een eigen onderneming draaiende te houden. Dus echt gemiddelde werkdagen heb ik niet. De maandag is in principe mijn vaste dag dat ik aan het werk ben in de kazerne. Deze dag gebruik ik voor de vaste administratieve taken en probeer ik zoveel mogelijk afspraken te plannen. Maar het KC schap laat zich natuurlijk niet in één dag vangen, dus zijn er ook veel telefoontjes en mailtjes op andere dagen. Gelukkig laten mijn dagelijkse werkzaamheden dat toe, anders zou ik dit ook niet kunnen doen. Want ik vind dat ik er moet zijn als ze me nodig hebben.”

Mooie combinatie!

“De werkzaamheden die ik verricht voor Brandweer Twente vind ik een mooie aanvulling op de commerciële wereld waar ik mij dagelijks mee bezig houd, écht een hele andere tak van sport. Twee compleet verschillende werelden, een brede horizon, waar ik soms gebruik kan maken van ervaringen/lessen uit de ene en kan toepassen in de andere.”

Vrouw in mannenwereld

“Toen ik lid werd bij het korps van Holten was ik de vierde vrouw die in dienst kwam. Vier vrouwen tussen 26 mannen. Ik heb eigenlijk zelf nooit het gevoel gehad had dat ik ‘een vrouw’ was in een mannenwereld. Ik denk dat dat echt een beeld is wat vooral door de buitenwereld in stand gehouden word. En ik vind dat dat wel eens mag veranderen anno 2023.”

Wat raad je elke vrouw aan?

“Doe zoveel mogelijk dingen waar je blij van wordt. Daag jezelf uit, durf eens uit je comfortzone te stappen en je grenzen te verleggen. Heb je een brandweerhart….volg het en laat je niet weerhouden omdat je een vrouw bent. Allow yourself the Risk!!”

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box