Voorspellen schoorsteenbranden

Brandweer Twente heeft in samenwerking met de Universiteit Twente een wiskundig model ontwikkeld dat schoorsteenbranden kan voorspellen. Een nuttig instrument om uiteindelijk het aantal branden, schade en slachtoffers bij branden terug te dringen. Voor het voorspellen van branden is geen glazen bol nodig. Veel data, een slimme en enthousiaste studente en de juiste variabelen hebben geleid tot een mooi wiskundig model dat voor Twente schoorsteenbranden kan voorspellen. 

Tineke School mocht haar masterscriptie presenteren tijdens het 55ste Dutch Mathematical Congress (NWC) in Veldhoven. Tijdens een pitch van zeven minuten moest zij haar verhaal doen en dat deed ze met succes. Ze heeft de eerste prijs gewonnen met haar onderzoek naar schoorsteenbranden!

Data
Sinds 2004 is de brandweer actief data aan het verzamelen. In het Informatie en Operationeel Centrum (IOC) van de brandweer wordt van ieder incident informatie opgeslagen over het type incident, datum, tijd en locatie. Maar het IOC beschikt ook over een databank vol met gegevens zoals inwonersaantallen, demografische gegevens, type bebouwing, infrastructuur, meteogegevens e.d. Al deze losse stukjes informatie bouwt de brandweer om tot een overzichtelijk geheel. Het model om schoorsteenbranden te voorspellen kan worden gebruikt om te kijken wanneer of bij welk type bebouwing schoorsteenbranden veel voorkomen. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor gerichte voorlichting en advisering gericht op preventie van dit type brand. Met als hoger doel: het aantal branden en slachtoffers in de regio terug te dringen.

Onderzoek naar voorspellen branden
Tineke School, studente Toegepaste Wiskunde aan de UT, is onlangs afgestudeerd bij Brandweer Twente met de vraag: kunnen brandweerincidenten op basis van wiskundige modellering van historische brandweerdata worden voorspeld? De focus van haar onderzoek lag op schoorsteenbranden. Ze heeft aan de hand van verschillende variabelen, zoals type bebouwing, bouwjaar en weergegevens, een wiskundig model ontwikkeld dat vrij nauwkeurig het aantal schoorsteenbranden kan voorspellen.

NB: Als de kaart van Twente niet goed laadt, twee keer op het vergrootglas in het betreffende kader klikken

Meer toepassingen
“Deze samenwerking met de UT heeft het ons mogelijk gemaakt dat we onze data slim kunnen gebruiken en geeft ons de mogelijkheid om onze preventie veel gerichter in te zetten”, aldus Ron de Wit, sectorhoofd Strategie & Ondersteuning van Brandweer Twente. Naast schoorsteenbranden zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken waarvoor deze werkwijze gebruikt kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorspellen van woningbranden of verkeersongevallen. Maar het model heeft ook potentie in bijvoorbeeld woninginbraken en voorspellen van de omvang van schade aan woningen zoals water- of stormschade.

Wil je meer weten over het voorkomen van een schoorsteenbrand? Klik dan hier.

Weerdata zelf invoeren
Het is ook mogelijk om zelf de weerverwachting in jouw omgeving in te voeren. Dat kan via onderstaande tabel. Geef een minimum en een maximum temperatuur in voor de komende zes dagen en bekijk op de volgende pagina wat er met de voorspelling gebeurt.

 

 

Weerdata invoeren schoornsteenbrandvoorspeller

Delen